Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciálně pedagogická diagnostika (KSPECP / ZXTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / ZXTA - Speciálně pedagogická diagnostika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky v kontextu moderní koncepce speciálně pedagogické intervence.Systémový a týmový přístup v oblasti speciálně pedagogické diagnostiky.2. Historické mezníky ve speciálně pedagogické diagnostice. Metody speciálně pedagogickédiagnostiky.3. Diagnostický proces. Institucionalizace speciálně pedagogické ? diagnostické intervence.Speciální pedagog ? diagnostik.4. Hra a kresba jako diagnostické prostředky ve speciální pedagogice.5. Diagnostika sociálního prostředí jedince se zdravotním postižením.6. Specifika speciálně pedagogické diagnostiky u dítěte se zdravotním postižením raného apředškolního věku. Diagnostika školní zralosti.7. Specifika speciálně pedagogické diagnostiky v psychopedii. Diagnostika kognitivních schopností.8. Somatopedická diagnostika, diagnostika laterality.9. Speciálně pedagogická diagnostika v oblasti tyflopedie.10. Speciálně pedagogická diagnostika surdopedická.11. Klíčové oblasti logopedické diagnostiky - (základnílogopedické vyšetření).12. Speciálně pedagogická diagnostika specifických vývojových poruch učení.13. Základy speciálně pedagogické diagnostiky etopedické.14. Speciálně pedagogické diagnostiky v kontextu plánování edukace jedinců se ZP. Individuální vzdělávací program.15. Metodické pokyny a vyhlášky vztahující se k jedincům se speciálním vzdělávacími potřebami.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je pokytnout studentům ucelený přehled v oblasti speciálně pedagogické diagnostiky, a to s důrazem na multidisciplinaritu tohoto oboru a jeho významu pro speciálně pedagogickou teorii a praxi.

Požadavky

semestrální práce na téma:a) Determinanty ovlivňující speciálně pedagogický diagnostický proces.b) Role sociálního prostředí ve vývoji osobnosti jedince se zdravotním postižením.c) Specifika speciálně pedagogické diagnostiky v jednotlivých etapách života osob s konkrétním druhem zdravotního postižení. d) Speciálně pedagogická diagnostika v rámci komplexních služeb pro zdravotně postižené.e) Výroba diagnostického materiálu (pomůcky) využitelného v rámci speciálně pedagogické diagnostiky dílčích kompetencí osob se ZP se zohledněním druhu a stupně postižení, včetně věku a zájmů diagnostikovaného jedince.

Garant

PhDr. Petra Bendová, Ph.D.