Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vojenská geografie a topografie (KGG / VOGET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGG / VOGET - Vojenská geografie a topografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na následující oblasti:- základní prvky terénu, jejich charakteristika, hodnocení a vliv prostředí z hlediska terénu a klimatu;- úkoly vojenské geografie a metody jejího zkoumání;- vojenskogeografické vyhodnocení fyzickogeografické sféry (geologické a půdní poměry, relief terénu, vodstvo, porosty, klimatické podmínky);- vojenskogeografické vyhodnocení socioekonomické sféry (komunikační poměry a doprava, charakteristika sídel a obyvatelstva, průmyslu a zemědělství);- geodetické a kartografické základy map a digitálních produktů;- měření na mapách (určování polohy bodů, měření vzdáleností a ploch, měření úhlů, využití výškopisu), orientace v terénu (podle a bez mapy, ve ztížených podmínkách, s navigačním prostředky);- třídění map a atlasů, obsah topografických map, zobrazení polohopisu, jazyk mapy;- kartografická generalizace (definice, činitelé, metody a klasifikace);- význam geografických informačních systémů a dálkového průzkumu Země při zpracování dokumentů a informací o terénu;- princip akvizice souřadnic cíle akvizičními jednotkami.Ve cvičeních je dán důraz na měření na mapách a jednoduchou konstrukci map. Ukázka akvizičního systému.

Získané způsobilosti

Vybavit si základní pojmy a koncepty vojenské geografie a topografie.

Literatura

Murdych, Z., & Novák, V. Kartografie a topografie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. Lauermann, L., Rybanský, M. Vojenská geografie. Praha, MO ČR, 2002. Talhofer, V. a kol. Vojenská topografie. Univerzita obrany Brno, 2008. ISBN 978-80-7231-628-1.Daniš, M., Hájek, M., Hojovec, V., & Veverka, B. Kartografie. Praha: Geodetický a kartografický podnik, 1987. Srnka, E. Matematická kartografie. Vojenská akademie Antonína Zápotockého, 302s., 1. vydání, 1986. Veverka, B. Topografická a tematická kartografie 10. Praha: Vydavatelství ČVUT, 2004. ISBN 8001023818.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášek a určené studijní literatury.

Garant

RNDr. Martin Jurek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Udvorka, Ph.D.Ing. Pavel Udvorka, Ph.D.