Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná komparativní politologie (KAP / SKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / SKP - Současná komparativní politologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úzké a široké komparace2. Synchronní a diachronní komparace, event. komparace analogických historických situací3. Komparace podobných a rozdílných případů4. Případové studie5. Typologie politických systémů6. Statistické analýzy7. Teritoriální studia (area studies)

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student znát základní principy komparativní metody a bude schopen aplikovat komparativní metodu v praxi. Bude schopen identifikovat příklady vhodné k její aplikaci a rozpozná její silné a slabé stránky. Student porozumí praktickému využití komparativní metody na konkrétních příkladech a bude schopen porovnat komparativní metodu s jinými užívanými metodami.

Literatura

Cabada, Ladislav. Koalice a koaliční vztahy České republiky v evropském kontextu. 1. vyd. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-7380-004-7.Sartori, Giovanni. Srovnávací ústavní inženýrství : zkoumání struktur, podnětů a výsledků. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2001. ISBN 80-85850-94-X.LIJPHART, A. Democracies. Patterns of Majoritarian and Konsensus Government in Twenty-One Countries. Yale University Press,, 1984. BUDGE, I. - KEMAN, H. Parties and Democracy. Coalition Formation and Government Functioning in Twenty States. Oxford University Press,, 1990. KUBÁT, M. Postkomunismus a demokracie. Politika ve středovýchodní Evropě. Praha: Dokořán,, 2003. Fiala, Petr; Holzer, Jan; Strmiska, Maxmilián. Politické strany ve střední a východní Evropě : ideově-politický profil, pozice a role politických stran v postkomunistických zemích. 1. vyd. V Brně : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2002. ISBN 80-210-3036-4.Říchová, Blanka. Úvod do současné politologie : srovnávací analýza demokratických systémů. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-628-4.

Požadavky

Zápočet - seminární vystoupení nebo seminární práce.Kombinovaná zkouška, která prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostranami.

Garant

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D.