5.-Minerální-látky-a-stopové-prvky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Minerální látky a stopové prvky
Anorganické substráty
Majoritní anorganické prvky, minerálie, makroprvky
Součást tkání a extracelulárních tekutin
Anorganické biokatalyzátory
Esenciální stopové prvky, mikroelementy, prvky troškové
Z rostlinných, kde jich je dostatek, je stravitelnost horší
CHARAKTERISTIKA:
Anorganické látky, nezbytné pro růst, výstavbu tkání a metabolické pochody:
Dle množství potřebného pro organismus:
Makroelementy – více než 100 mg
Mikroelementy <= 100 mg
Stopové prvky – potřeba v mikrogramech
PŘÍJEM:
Přídavné (akcesorní) živiny:
Potrava
Pitná voda
Minerální vody – 1 g/l by měla obsahovat
Někdy i vzduchem a přes kůži
Schopnost vstřebávat prvky z potravy ovlivňují další živiny – např. pro vstřebávání Ca je nutná přítomnost vitamínu D
Vstřebávání Fe velmi podporuje kyselina askorbová (C-vitamin) či jiné organické kyseliny (citronová, jablečná)
Jako inhibitor vstřebávání může sloužit např. tanin (v čaji), kyselina fytová – inhibuje vstřebávání Ca, Fe, Zn
Esenciální anorganické látky:
Mají velmi důležité funkce v organismu:
Zúčastní se budování tkání
ROZDĚLENÍ ML
Denní potřeba od několika set miligramů do desítek gramů – makroprvky (Ca, P, Na, K, Cl, Mg a S)
Denní potřeba je několik desítek až stovek miligramů – mikroprvky (Fe, Cu, Zn, Mn)
Denní potřeba je menší než u mikroprvků, ultramikroprvky (Co, Mo, I, F, Se, Cr a další)
POKRYTÍ POTŘEBY:
Karence, optimální a nadměrný příjem
Pro pokrytí potřeby jednotlivých prvků není důležitý jen jejich obsah ve stravě, ale i jejich stravitelnost a využitelnost, jejich vzájemné interakce, stejně tak jako rychlost jejich vylučování
Vápník – Ca
Významný, ale problematický, nízká nebo žádná spotřeba mléka zaviňuje nedostatek Ca
Nutný pro stavbu kostí, zubů
Je tzv. druhým poslem při enzymatických a hormonálních reakcí
Jeho přítomnost je nutná pro většinu metabolických procesů
Regulaci metabolismu Ca řídí vitamín D a některé hormony
Denní potřeba Ca asi 800 mg, u těhotných kojících žen je potřeba vyšší
V těle dospělého může je přibližně 1,2 kg Ca
Resorbuje se především v tenkém střevě, aktivní proces – proti koncentračnímu gradientu, pomocí specifického proteinu
Při vyšším příjmu – další vápník se vstřebává difuzí
Přirozenými zdroji vápníku jsou především mléko a mléčné výrobky, kvasnice, luštěniny, tvrdá pitná voda
Deficit vápníků – poruchy tvorby kostí
Mládež – křivice (rachotidy) postihující především končetiny, ale i páteř
Dospělí – osteomalacie, osteoporóza – toto onemocnění hrozí především těhotným a kojícím ženám a starým lidem
Resorbuje se spolu s P v podobě Ca2+ jen z kyselého prostředí (tj. z dvanáctníku a na začátku tenkého střeva
V neutrálním prostředí se sráží – fosforečnan vápenatý a odchází se stolicí