Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




SKORO VŠECHNY OTÁZKY CHZ

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (75.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

SKOT

  1. Welfare – Pohoda zvířat

  2. Složení kravského mléka – 87,5% voda, 12,5% sušina (4,7% laktóza, 3,3% bílkoviny, 3,8% tuk 0,7% popeloviny)

  3. Složení mleziva – 74% voda, 26% sušina (5% laktóza, 4% tuk, 18% bílkovin)

  4. Masná plemena skotu s velkým tělesným rámcem – Hereford, Aberdeen Angus, Limousine, Piemont

  5. co jsou somatické buňky – buňky z epitelu mléčné žlázy a leukocyty, jsou stálou součástí mléka. U zdravé krávy počet SO nepřekročí 250 000/ml mléka. Zvýšené množství naznačuje onemocnění mléčné žlázy, ale i mětabolické či gynekologické problémy

  6. Kontrola užitkovosti mléka – jsou dva způsoby metoda A(provádí jí úředně pověřená osoba), ta se rozděluje na A4 a AT. Metoda A4 se používá nejvíce. Kontrolují se všechna dojení za 24h v intervalu 28-30 dnů. Metoda AT kontroluje pouze jedno dojení za 24h. Další měsíc se kontroluje to druhé (takže jednou večer, podruhé ráno). Druhou metodou je metoba B. Ta je zjišťována ve spolupráci s chovatelem, proto se nepovažuje za objektivní a data se publikují odděleně od metody A.

  7. Chovatelská dospělost u skotu – ranná plemena 13-14 mesíců, pozdní 30-36 hmotnost by měla být 3/4 váhy v dospělosti

  8. Jak se zjišťuje vada masa PSE a DFD + jednu popsat – zjišťuje se buď na živém (střelná biopsie, halotanový test, zátěžový test), nebo na mrtvém (senzorická, fyzikální -pH, barva, el. Vodivost, vaznost)

  9. Plemena skotu se středním rámcem – Hereford, Limosine, Aberdeen Angus, Gasconne, Piemontese

  10. Mléčná plemena skotu – Holštýn, Jersay, Ayrshie, Brown swis

  11. Délka březosti, estrálního cyklu a inseminační interval (skot) – březost: 285 dní, říje se opakuje po 21 dnech a trvá 12-24h, inseminační interval: od porodu do dalšího otelení-60-80 dní

  12. Průměrná užitkovost skotu v čr - 12 Průměrná užitkovost skotu je 2009 - 6870 l o tučnosti 3,85 a bílkoviních 3,3

  13. Způsob ustájení telat v mléčném období - ideální je tzv. vzdušný odchov (venkovní individuální boxy, nebo stále častěji ve vzdušných boxech pod lehkými přístřešky)

  14. Zpeněžování skotu na pevnonapevno v živém – kriteria: čistá hmotniost, kategorie zvířat / napevno v mrtvém – kriteria: mrtvá hmotnost, výška hřbetního tuku, kategorie zvířat

  15. Obsah tuku a bílkovin v mléce – Tuku 3,8%, bílkovin 3,3%

  16. Postup při dojení – hygiena dojiče, zevní zkontrolování vemene, omytí vemene (doporučují se vlhčené kapesníky), první odstřiky (kvůli odstranění bakteriální zátky a prohlédnutí zda mléko vypadá jak má-nejsou žmolky, správná barva), nasazení dojícího zařízení, dodojení, sejmutí dojícího zařízení, ošetření po dojení

  17. Pohlavní dospělost skotu – 8-10 měsíců

  18. Způsoby ustájení skotu – Vazné ustájení (na krátko, střední dlouhé) – neperspektivní; pastva, volné ustájení s, nebo bez podestýlky. Telata ve venkovních individuálních boxech

  19. Ošetření mléka po nadojení – mléko jde do mléčnice, kdy se zchladí pod 10°C a je zde uskladněno dokud si pro něj nepřijedou z mlékárny

  20. Mrtvá hmotnost – napevno v mrtvém – kriteria: mrtvá hmotnost, výška hřbetního tuku, kategorie zvířat

  21. Kombinované plemeno skotu – ČESTR

  22. Jaký hormon má vliv na spouštění mléka – oxytocin

  23. Jak probíhá trávení u skotu – potrava je v tlamě nedostatečně mělněna > bachor, největší část předžaludku (120 l), zde bachorová mikroflóra zpracovává vlákninu a další složky potravy a přetváří je na bakteriální bílkovinu a stravitelnější složky > částečně natrávená zaživatina se rejekcí vrací do tlamy, kde je krávou (musí být v klidu) přežvýkáno > znovu spolknuto a promícháno v čepci > v čepci je drcena na menší části > následuje vlastní trávení ve slezu > tenké střevo-vstřebávání rozložených živin > tlusté střevo-vstřebává se voda > hromadění v konečníku > vykálení

  24. Pohlavní dospělost jalovic + kdy se zapouští – 9 měsíců, zapouští se ve věku 14-20 měsíců a hmotnost 3/4 váhy v dospělosti (400-450kg)

  25. extenzivní plemena skotu – skotský náhorní, galloway, salers

  26. Odchov telat v mlezivovém obdobíb – masná plemena u matky; mléčná co nejdříve odstavit-vždy individuálně (VIB)

  27. Co je to výkrmnost – Schopnost využít KD k tvorbě hmotnostních přírustků

  28. Proč se zjišťují somatické buňky – jelikož vyšší podíl SO jak 250 000/ml značí zdravotní problémy (záněty ml. Žlázy, metabolické a gynekologické onemocnění)

  29. Způsoby plemenitby u masného skotu – čistokrevná, zušlechťovací křížení, převodné křížení (jednoduché užitkové křížení na masnou užitkovost)

  30. Kolik párů struků má kráva a kolik prasnice – kráva 2 páry, prasnice 6-7 párů

  31. Popiš mléčný typ skotu – lichoběžníkový tvar těla, velké sylné žlaznaté vemeno, šikmé uložení žeber, jemější kostra, měně zmasilá, jemná kůže, náročný na chovatelské podmínky

  32. Technologické popisování masa - Metodou SEUROP, kde se hodnotí zmasilost, je zde 6 skupin S, E, U, R, O, P a 5 úrovní protučnění ty se hodnotí 1-5

  33. Vysvětlit dojnost – produkce mléka ve větším množství, než jen pro potřeby mláděte, dojitelnost – schopnost zvířete rychle a úplně uvolňovat mléko, dojivost – množství mléka nadojené za určitý interval, mléčnost – produkce mléka jen pro potřebu mláděte

  34. Ošetření telete po narození – uvolnění dýchacích cest (odstranění hlenu z tlamičky a nozder), ošetření pupečního pahýlu, osušit tele (slámou, nebo nechat olízat matkou), napojit mlezivem, přesun do individuálního boxu (mléčná plemena)

  35. Popiš vemeno u krávy – 4 samostatně funkční čtvrtě. Zadní dvě bývají větší. Vemeno je rozděleno hlubokou mezivemennou brázdou na pravou a levou část.

  36. Co je inseminační index – počet inseminací k zabřeznutí / a servis perioda – od porodu do zabřeznutí

  37. Co je 1. inseminace – První inseminace po porodu se provádí v 60. dnech jalovice zabřezávají na 70% krávy na 60%

  38. Trávicí ústrojí skotu – dutina ústní, hltan, jícen, předžaludky (bachor, čepec, kniha), vlastní žaludek (slez), tenké střevo (dvanáctník, lačník, kyčelník), tlusté střevo, konečník

  39. Reinseminace – opakovaná inseminace týmž býkem o 6 hodin pozdejí

  40. Kdy může kráva po porodu zabřeznout – první říje je v 21, resp. V 42 dnech, ale první inseminace se provádí v 60 dnech po zabřeznutí, takže nevím

  41. Technologické nástroje při pastevním ustájení – doporučuje se částečně ohradit prostor pro lehání zvířat ze 3 stran. Prostor se doporučuje občas přistlat slámou. V blízkosti by mělo bát zpevněné krmiště se zakrytým žlabem

  42. Index perzistence – procentický poměr užitkovosti za druhých 100 dnů k užitkovosti za prvních 100 dnů laktace

Témata, do kterých materiál patří