Trávení a vstřebávání v tenkém střevě
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Trávení a vstřebávání v tenkém střevě, motilita
Tenké střevo
dvanáctník – oblouk otevřený v levo, je tam slinivka
kyčelník - nejdelší
lačník
okruží – zdvojený list pobřišnice – pokrývá kličky
výstelka – cylindrické buňky – enterocyty – funkce:
- hlen
- vstřebávání do krve
- součást střevních žlázek a tvoří střevní šťávu
- antimikrobiální látky, fagocytóza
- endokrinní aktivita – tvoří sekretin, cholecystokinin
podslizniční vrstva – Brunnerovy žlázy – produkují zasaditý hlen – neutralizace chymu
pro trávebí a vstřebávání – potřeba velká plocha – proto
- zřasená sliznice i podsl. vazivo
- klky
-kartáčkovitý lem buňek
- klky mají krevní a mízní cévy – tam se štěpy tráveniny vstřebávají
Motilita
pohyby
- místní – stahy a ochabnutí kruhové, kývavé pohyby podélné svaloviny
- celkové – peristaltika
- aktivita slizniční vrstvy svaloviny – pohyb klků, řasí sliznici
chlopeň – aby to volně nelezlo to tlustého intestina, gastrin a potrava v žaludku ho otevřou
Trávení živin v tenkém střevě
šťáva slinivky + šťáva střeva
střevní džus:
- zásaditý charakter
- neustále se tvoří, vliv mají i chemické a mechanické podněty
- peptidázy – dokončují trávení masíčka na aminokyseliny
- disacharidázy – sacharáza, laktáza, maltáza – jednoduché cukry na monosacharidy (sacharáza řepný cukr na glukosu a fruktosu, laktáza mléčný na glukosu a galaktosu, maltáza sladový na 2 glukosy)
Vstřebávání látek
tenue – hlavní resorpční centrum
potřeba – dostatečný přísun krve, tam se látky vstřebají a vrát. žílou jdou do jater
mízní kapiláry – putují tam látky s velkou molekulou
typy resorpce
- aktivní – rychlá, potřeba ATP, transport proti konc. spádu
- pasivní – není třeba E, difuze
Vstřebávání dílčích složek
MK – micely (vytvoří žluč) – dále dle počtu C – do 18 C – do vrátnicové žíly a do jater
- více C – do mízy jako triacylglyceroly
glukóza a AK – do krve aktivním transportem, v součinnosti s vstřebáváním sodíku
minerály
– vápník – HCl ho převede na Ca2+, vstřebání Ca2+ s pomocí D3, pokud nevstřebáme tuky, tak se nevstřebá ani vápník! (jako mýdlo ho vykakáme)
- železo – díky Hcl a kys. askorbové(C) – na Fe2+, při tom se uplatní bílkovinný přenašeč transferin, železo z kytek se blbě vstřebá
- anionty – např síranové – nevstřebají se – přispívají k utváření stolice
voda – osmóza – ze střeva do krve (tam vyšší tlak, ten vytvořily elektrolyty), denně se ze střeva tvoří asi 9 l vody
vitamíny A,D,E,K – lipofilní (rozp. v tuc.)
B12 – tvoří komplex s vnitřním faktorem, ten podporuje jeho vstřebávání