Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávení a vstřebávání v tenkém střevě

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (14.37 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Trávení a vstřebávání v tenkém střevě, motilita

Tenké střevo

  • dvanáctník – oblouk otevřený v levo, je tam slinivka

  • kyčelník - nejdelší

  • lačník

  • okruží – zdvojený list pobřišnice – pokrývá kličky

  • výstelka – cylindrické buňky – enterocyty – funkce:

- hlen

- vstřebávání do krve

- součást střevních žlázek a tvoří střevní šťávu

- antimikrobiální látky, fagocytóza

- endokrinní aktivita – tvoří sekretin, cholecystokinin

  • podslizniční vrstva – Brunnerovy žlázy – produkují zasaditý hlen – neutralizace chymu

  • pro trávebí a vstřebávání – potřeba velká plocha – proto

- zřasená sliznice i podsl. vazivo

- klky

-kartáčkovitý lem buňek

- klky mají krevní a mízní cévy – tam se štěpy tráveniny vstřebávají

Motilita

  • pohyby

- místní – stahy a ochabnutí kruhové, kývavé pohyby podélné svaloviny

- celkové – peristaltika

- aktivita slizniční vrstvy svaloviny – pohyb klků, řasí sliznici

  • chlopeň – aby to volně nelezlo to tlustého intestina, gastrin a potrava v žaludku ho otevřou

Trávení živin v tenkém střevě

  • šťáva slinivky + šťáva střeva

  • střevní džus:

- zásaditý charakter

- neustále se tvoří, vliv mají i chemické a mechanické podněty

- peptidázy – dokončují trávení masíčka na aminokyseliny

- disacharidázy – sacharáza, laktáza, maltáza – jednoduché cukry na monosacharidy (sacharáza řepný cukr na glukosu a fruktosu, laktáza mléčný na glukosu a galaktosu, maltáza sladový na 2 glukosy)

Vstřebávání látek

  • tenue – hlavní resorpční centrum

  • potřeba – dostatečný přísun krve, tam se látky vstřebají a vrát. žílou jdou do jater

    • mízní kapiláry – putují tam látky s velkou molekulou

  • typy resorpce

- aktivní – rychlá, potřeba ATP, transport proti konc. spádu

- pasivní – není třeba E, difuze

Vstřebávání dílčích složek

  • MK – micely (vytvoří žluč) – dále dle počtu C – do 18 C – do vrátnicové žíly a do jater

- více C – do mízy jako triacylglyceroly

  • glukóza a AK – do krve aktivním transportem, v součinnosti s vstřebáváním sodíku

  • minerály

– vápník – HCl ho převede na Ca2+, vstřebání Ca2+ s pomocí D3, pokud nevstřebáme tuky, tak se nevstřebá ani vápník! (jako mýdlo ho vykakáme)

- železo – díky Hcl a kys. askorbové(C) – na Fe2+, při tom se uplatní bílkovinný přenašeč transferin, železo z kytek se blbě vstřebá

- anionty – např síranové – nevstřebají se – přispívají k utváření stolice

  • voda – osmóza – ze střeva do krve (tam vyšší tlak, ten vytvořily elektrolyty), denně se ze střeva tvoří asi 9 l vody

  • vitamíny A,D,E,K – lipofilní (rozp. v tuc.)

  • B12 – tvoří komplex s vnitřním faktorem, ten podporuje jeho vstřebávání

Témata, do kterých materiál patří