Zásady racionální výživy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Zásady racionální výživy
zásady:
zohledňování new vědeckých poznatků,
respektování potřeb – věk, pohlaví, výkon, profese, přírodní podmínky
sloužit prevenci podvýživy, obezity
omezovat aterosklerozu a rakovinu
dodržovat příjem jednotlivých typů MK
dostatek bílkovin
a vitamínů
energetická rovnováha příjmu a výdeje
dieta 25/25 – 25% tuků, 25g vlákniny
pyramida zdravé výživy
v 60. letěly bílkoviny, v 80. škroby, ty ale způsobují diabetes
dnes – ovoce a zelenina na vrcholu – antioxidanty, vitamíny
Příjem cukrů
50-55%
hlavně škroboviny – luštěniny, celozrnné výrobky, rýže a oves, horší brambory a kukuřice
glykemický index – určuje růst glykemie po příjmu určitých produktů
jednoduché cukry – disacharidy – řepný cukr(sacharosa = glukosa + fruktosa), polysacharisy – škroboviny
příjem jednoduchých cukrů by měl být minimální
- zvyšuje syntézu MK
- zvyšuje syntézu VLDL a LDL aterosklerosa
- strmě zvyšují glykemii – vyčerpají se buňky tvořící inzulin – diabetes melitus
- snižuje citlivost tkání vůči inzulinu – bunky přednostně spalují MK – stimulace tukového metabolismu
Příjem vlákniny
25g/den
rozpustná – boptná – plní žaludek, zabraňuje ukládání cholesterolu, brokolice, oves, luštěniny, brání využití tkzv. sekundárních žlučových kyselin (ty, co už jednou byly užity, játra tak musí vytvořit další – využijí k tomu cholesterol)
nerozpustná – průchod potravy, slupky, obaly zrn
Příjem tuků
25%
nasycené MK – kys. stearová a palmitová - živočišné tuky
mononenasycené - kys. olejová – olivový olej
polynenasycené MK – omega 6 –oleje řepné a 3 – rybí tuk
často neplníme požadavek poly a mono (málo ryb)
rostlinné oleje – nevhodné technologie (smažení, pečení) – tvorba lipoperoxidů – narušení sloužení buněk
ztuženné tuky – karcinogenní
pozor na srytý tuk
cholesterol – exogenní – 250-300 mg
Příjem bílkovin
15-20 %
živočišné : rostlinné – 1:1
minimální potřeba bílkovin stanovena dusíkovou bilancí (N – složka AK) – dusík přijatý x v močovině
- rovnováha – 1g na 1 kg hmotnosti, těhotenství, vývoj až 2,5 g/kg
- negativní bilance – více N v moči – odbouráváme AK z vlastních tělních bílkovin
- pozitivní – méně N v moči – AK k výstavbě vlastních buněčných bílkovin
Minerální látky a vitamíny