Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cytologie a anatomie rostlin - cvičení (Bi1060c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi1060c - Cytologie a anatomie rostlin - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
02_-_Cytologie_1 Neznámý 11.05.2018 11:55 8

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto základního kurzu je student schopen:používat rutinně a efektivně světelný mikroskop;zhotovovat nativní preparáty (ruční řezy) a jiné typy preparátů z rostlinného materiálu;dokumentovat výsledky svých pozorování formou vědecké kresby a mikrofotografie a tyto správně popsat;vysvětlit anatomickou stavbu rostlin od buněčné po orgánovou úroveň a uvést ji do spojitosti s podmínkami prostředí.

Osnova

Cytologie: Rostlinná buňka, struktura a funkce. Jádro, plastidy. Cytoplazma. Vakuola. Membrány, membránové komponenty rostlinné buňky. Chloroplasty - místa fotosyntézy. Pohyb v buňce. Buněčný povrch: buněčná stěna, apoplastický volný prostor. Interceluláry. Plazmodezmy a symplast. Histologie: Typy rostlinných buněk a pletiv. Jednoduchá a složená pletiva. Systémy pletiv: meristémy, krycí, vodivá a základní pletiva, jejich struktura a funkce.Organologie: kořen, stonek, list. Primární pletiva kořene. Primární růst kořene, růstový vrchol a kořenová čepička. Pericykl a tvorba laterálních kořenů. Kořenové vlášení. Primární pletiva stonku, primární růst stonku. Anatomie listu. Monofaciální a bifaciální listy. Sekundární růst: laterální meristémy, kambium, felogén. Sekundární pletiva stonku, sekundární xylém a floém. Felogén, felém a feloderma. Sekundární pletiva kořene. Lokalizace primárního a sekundárního xylému.

Literatura

EVERT, Ray Franklin. Esau's plant anatomy :meristems, cells, and tissues of the plant body : their structure, function, and development. 3rd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-Interscience, 2006. xx, 601 s. ISBN 0-471-73843-3. infoKOUSALOVÁ, Ivanka , Marie KUMMEROVÁ a Alexander LUX. Terminologický slovník z cytologie a anatomie rostlin. Brno: Masarykova univerzita, 2001. infoDICKISON, William C. Integrative plant anatomy. San Diego: Academic Press, 2000. xvii, 533. ISBN 0-12-215170-4. infoPROCHÁZKA, Stanislav, Jiří ŠEBÁNEK, Jan GLOSER a Zdeněk SLADKÝ. Morfologie a fyziologie rostlin. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1998. 242 s. infoKOUSALOVÁ, Ivana, Marie KUMMEROVÁ a Miroslava VICHERKOVÁ. Praktikum z cytologie a anatomie rostlin. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 121 s. ISBN 80-210-1982-4. infoLUXOVÁ, Marie a Alexander LUX. Anatómia rastlín. Bratislava: PN, 1993. infoPAZOUREK, Jaroslav. Atlas anatomické stavby rostlin. Praha: Karolinum, 1992. infoHUDÁK, J. a A KOL. Biológia rastlín. Bratislava: SPN, 1989. infoBÓZNER, Anton. Cytológia : učebnica pre prírodovedecké fakulty. 1. vyd. Martin: Osveta, 1986. 257 s. info

Požadavky

NOW ( Bi1060 Cytologie a anatomie rostlin )

Garant

doc. RNDr. Marie Kummerová, CSc.

Vyučující

RNDr. Milan Baláž, Ph.D.doc. RNDr. Vít Gloser, Ph.D.Mgr. Josef Hájek, Ph.D.Mgr. Peter Váczi, Ph.D.RNDr. Štěpán Zezulka, Ph.D.Bc. Dana Peňázová