Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Planeta Země B (KFG / PLAZY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / PLAZY - Planeta Země B, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
PLAZY-zkouška-celá-teorie Zápisky z hodin 10.05.2018 21:47 7

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia planety Země. Základní poznatky o Zemi a vesmíru.2. Hvězdy, jejich charakteristiky, vývoj a systémy.3. Sluneční soustava, její vznik, vývoj a objekty v ní.4. Základy orientace na Zemi a ve vesmíru (souřadnicové systémy).5. Pohyby Země6. Stanovení vzdáleností na Zemi. Pohyby Měsíce Slunce a vesmírných objektů7. Čas a kalendář.8. Země (hmotnost, rozměry, tvar a jeho aproximace).9. Vývoj geosfér Země.10. Atmosféra Země11. Seismologické charakteristiky Země.12. Tíhové, elektrické a tepelné pole Země.13. Slapové jevy. Základy DPZ.

Získané způsobilosti

získá základní přehled o planetě Zemizíská základní vědomosti o vzniku, vývoji a struktuře vesmíruzná vývoj a vnitřní strukturu Země

Literatura

BRÁZDIL, R. a kol.. Matematická geografie. Praha, 1984. ČAPEK, R.. Planetární geografie. BRÁZDIL, R. a kol.. Úvod do studia planety Země. Praha, 1988. horák, b.. Dějiny zeměpisu. Praha, 1954. kol. autorů. Hvězdářská ročenka. Praha. Tichý, o., švec, r.. Matematický zeměpis a kartografie. Praha, 1970. hlad, o., pavlousek, j.. Přehled astronomie. Praha, 1990. hawking, s.. Stručná historie času. Praha, 1997. Kleczek, j.. Velká encyklopedie vesmíru. Praha, 2002. rees, m.. Vesmír. Praha, 2006. Makarová, E.. Základné poznatky o Zemi a vesmíre. Banská Bystrica, 1987. burša, m.. Země ve sluneční soustavě. Dobruška, 2000.

Požadavky

1 TEST V PRŮBĚHU SEMESTRU (50 %)ZÁPOČTOVÁ PÍSEMKA - 10 otázek z přednášek a základní literatury - minimální počet pro splnění - 51 bodůKlasifikace vyplývá ze SZŘ OU (článek 33)

Garant

doc. RNDr. Karel Šilhán, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Karel Šilhán, Ph.D.