20. Vývoj, stavba a funkce trávicí soustavy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
20. MAT. OTÁZKA
Vývoj, stavba a funkce trávicí soustavy živočichů a člověka
Fylogeneze trávicí soustavy
osmotický příjem potravy – celým povrchem těla, trávení je uvnitř, parazité přijímají potravu už natrávenou od hostitele, prvoci, endoparazité (tasemnice)
organely – buněčná ústa – příjem potravy
potravní vakuola – zpracování
buněčný jícen – vychlípitelný – prvoci (trepka)
láčka – vakovitá TS (nejjednodušší), vyvrhování i přijímání, u vyspělejších je rozvětvená (medůzovci), gastrovaskulární systém (trávení i rozvod živin), ploštěnci, žahavce
trávicí trubice – ústní a řitní otvor, + hltan, jícen, žaludek, střevo, konečník; pásnice a bezobratlí
Obratlovci:
býložravci mají delší a složitější TS než dravci
ústa – uchopení, smísení jazykem, zuby a slinnými žlázami
hltan – vychlípení dýchacích orgánů
žaludek – zásobárna potravy, ptáci mají dva, přežvýkavci bachor, čepec, kniha, slez
střevo – štěpné pochody, kličky, ptáci a savci mají slepá střeva, klky, savci tenké střevo bez klků (vstřebávání)
konečník – kromě mihulí, ryb a placentálních savců mají společný močopohlavní vývod – kloaku
řitní otvor – vyústění trávicí trubice
Člověk:
trávicí trubice – vazivo, hladké svalstvo, vystlána sliznicí
dutina ústní, jazyk, zuby, slinné žlázy, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo
trávicí žlázy – slinivka břišní, játra
Význam živin pro vývoj a zdraví člověka
energeticky a chemicky potřebujeme, mění se podle věku, fyziologického stavu, druhu zaměstnání, v průběhu dne
sacharidy – hlavní zdroj energie, glykogen z jater a masa, škrob z rostlinné potravy, vláknina z ovoce – podporují pohyb střev, snižují výskyt nádorů a hladinu cholesterolu v krvi
bílkoviny – zdroj aminokyselin pro stavbu buněčných struktur, živočišné jsou hodnotnější, obsahují esenciální (nepostradatelné) aminokyseliny – vejce, mléko, játra, srdce, maso, obiloviny
tuky – mastné kyseliny (linolová, linolenová) – rostlinné oleje snižují hladinu cholesterolu v krvi, rozpouštění vitaminů A, D, E, K
nadbytek – ateroskleróza, srdeční choroby