21. Metabolismus a traveni cloveka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
21. Metabolismus a trávení člověka
TRÁVICÍ SOUSTAVA
Fylogenetický vývoj:
Jednobuněčné organismy – přijímají potravu celým povrchem těla; někdy buněčná ústa, potravní vakuoly
Porifera – vakovitá dutina a otvor na svrchní části těla; choanocyty (límečkovité buňky)
3 základní typy trávicí soustavy: askon, sykon, leukon
Žahavci – podobná jako u hub, mají pouze jeden otvor do centrální dutiny – přijímání i vyvrhování potravy zároveň (láčka = centrální dutina)
Ploštěnci – modifikovaná láčka s jedním otvorem, který komunikuje s vnějším prostředím; ústní otvor na břišní straně (= gastrovaskulární dutina)
Funkce trávicí soustavy:
Příjem a zpracování potravy (štěpení pomocí enzymů)
Vstřebávání živin
Odvádění nestrávených zbytků
Řízení činnosti trávicí soustavy:
Nervové řízení
Spontánní kontrakce = peristaltika (pohyb trávicí soustavy – střev)
Sympatikus = nervová dráha, která vede z mozku (inhibuje – povzbuzuje, urychluje)
Parasympatikus = stimuluje – uklidňuje, zpomaluje
Hormonální řízení (vylije a někde působí):
Cefalická úroveň = sekret gastrinu (gastrin, když vidíme dobré jídlo)
Gastrická úroveň = sekret gastrinu, ale až ve chvíli, kdy potrava vstoupí do žaludku
Intestinální úroveň =
Anatomie trávicí soustavy:
1.Dutina ústní
Chrup
2 stoličky (někdo 3 - osmičky), 2 třenové zuby, 1 špičák, 2 řezáky
Dospělý chrup – 32 zubů, zubní vzorec (2.1.2.3)
Mléčné zuby rostou od půl roku do roku – 20 zubů (chybí třenové a stolička), zubní vzorec (2.1.0.2)
Stavba zubu
Korunka (řezáky – dlátovitý tvar, špičáky – jednoduchou, ale špičatou, řezáky – několik prohlubní, stolička – více prohlubní)
Povrch – sklovina (citrusy ji změkčují)
Zubovina (dentin) – vyplňuje prostor zubu
Zubní dřeň
Kořen (všichni až na stoličky 1 – stoličky 2-4)
Zubní cement – upevnění zubu v dásni, vedou nervy a cévy
Dáseň – alveoly, záněty (kloktat šalvěj = stahuje, zubní lékař)
Zvyšování odolnosti dásně – fluor, měkký kartáček
Slinné žlázy – abychom byli schopni přijmout i suchou potravu
Velké – párové (příušní, podčelistní a podjazykové)
Malé – vylučují sliny prakticky neustále (voda, vápník, draslík, sodík, fosfor)
Za den 1,5 litru slin
Produkuje se i mucin (hlenová složka slin, chrání sliznici v ústech)
Alfa amyláza (ptyalin –enzym, který rozkládá složité cukry na jednoduché, škrob => maltóza)
V ústní dutině se štěpí jen cukry
Sekrece slin řízena podmíněným reflexem
Sekreci slin snižuje nikotin (= vysušuje sliznice), zvyšuje acetylcholin
Jazyk
Orgán chuti, tvořen příčně pruhovaným svalstvem
Rozmělnění potravy, posouvání potravin, orgán chuti (všechny chutě jsou lokalizovány všude)
U kořene připojen k dolní čelisti
Ústní dutina ohraničena tvářemi