Obecná charakteristika živých soustav
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA ŽIVÝCH SOUSTAV
BIOLOGIE = (řec. bios – život, logos – věda)
věda o živé přírodě – zabývá se studiem živých org., jejich vlastností a forem jejich vztahů navzájem a jejich vztahů k neživé přírodě
- přestože jsou všechny organismy na první pohled tvarově i funkčně rozdílné, mají některé vlastnosti společné = obecné vlastnosti organismů
- všechny organismy jsou uspořádány hierarchicky – stupňovitě
atomy prvků molekulymakromolekulymakromolekulární celkybuněčné organely
buňka(základ pozemské formy života)tkáněorgánymnohobuněčný organismus
OBECNÉ VLASTNOSTI ORGANISMŮ
metabolismus – přeměna látek a energií
- soubor biochem. reakcí, kt. zajišťuje fungování org.
- podle získávání org. látek – metabolismus
autotrofní – vytváří si je z jednoduchých anorganic. za světla (zelené rostliny, bakterie), podmínkou je chlorofyl – reakce = fotosyntéza
heterotrofní – musí org. látky přijmout z mrtvých nebo živých org.
mixotrofní – kombinace
- získávají E pro život rozklad org. látek – OXIDACE= dýchání, za přístupu kyslíku
FERMENTACE= kvašení, bez kyslíku
rozmnožování a dědičnost –
- org. vytvoří nového jedince (předá část nebo všechny vlastnosti)
-
pohlavní – spojení 2 pohlavních buněk (kombinace 2 vlastností)
-
nepohlavní – všechny vlastnosti stejné, z části těla mateř. jedince = klony (geneticky naprosto stejné) – nižší formy života
růst a vývoj
dráždivost – schopnost přijímat a reagovat na podněty z okolí
pohyb
buňka – základní stavební a funkční jednotka organismu
(výjimka- viry- parazitizmus, pevně vázány na buňku, donutí ji, aby je pomnožovala, vyživovala,…)
jednotnost chem. složení –
-
biogenní prvky C H O N P S
-
sloučeniny – org. makromolekuly- sacharidy, bílkoviny, lipidy, nukleové kyseliny
-
anorganické látky – voda, anorg. látky ve formě iontů
-
60 – 90 % vody
40 – 10 % sušiny – v sušině anorg. látky 1 – 10 %
org. látky 90 – 99 %
VODA
- vš. biochem. procesy probíhají ve vodě, zákl. prostředí pro průběh reakcí
- zajišťuje aktivitu vš. org. látek
- rozpouštědlo polárních a iontových sloučenin
SACHARIDY
- zdroj a zásoba E, stavební fce
- látky z C, H, O a podle složitosti (počtu minosacharid. jednotek)
- monosacharidy – glukóza, riboza, deoxyriboza
- oligosacharidy – disacharid- sacharoza – výživa
- polysacharidy – škrob – glykogen – zásobní fce, celuloza – stavební fce – buň. stěna
LIPIDY
tuky a oleje – GLYCEROL + 3 MATNÉ KYSELINY
- tuky – živočišné b., vyškvařování, pevné (tuhé)
- oleje – rostlinné b., lisování, tekuté – nasycené mastné kyseliny
vosky -- VYŠŠÍ ALKOHOL + 1 MASTNÁ KYSELINA
- ochranná fce (na povrchu plodů, včelí vosk)
fosfolipidy -- zbytek H3PO4 + 2 MASTNÉ KYSELINY