Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (30.16 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Trávicí soustava

Fce: příjem potravymechanické a chemické zpracovánívstřebávání živinvyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků

Cukry se štěpí již v ústech, proteiny se štěpí až v žaludku, tuky se štěpí v tenkém střevě, střebávání živin a zůstává vodav tlustém střevě se potrava zbavuje vodydo konečníku nestrávené a nestravitelné zbytky

Cíl:trávení (získání živin)

Má 2 části:

  • Trávicí trubice

  • Trávicí žlázy

Oddíly trávicí soustavy:

  • Hlavový a hrudní oddíl (po jícen)

  • Břišní část a pánevní část (od žaludku po tenké střevo)

  • Oddíly tlusté střevo (vzestupný tračníkpříčný tračníksestupný tračníkkonečník)

    • Na začátku tlus.střeva, kde se spojuje s tenkým s. je malý červovitý výběžek slepého střeva (apendix)

  • 1 část trávicí soustavy DUTINA ÚSTNÍ

    • Prostor ohraničený rty, tvářemi a patrem, na spodině se nachází jazyk (je připojen svalem na jazylku)

      • Jazyk je pohyblivý orgán, na povrchu chuťové pohárky, které obsahují chuťové buňky(díky tomu cítím chutě) na špičce sladkáslanákyseláhořká

      • Zuby – rozmělňování potravy

        • Mléčný chrup

          • 20zubů (5x4)

          • Prořezávají okolo 6.měsíce

          • 2101 =zuby v polovině jedné čelisti

          • Od předu dozadu

            • Řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky

        • Trvalý chrup

          • Řezáky, špičáky, dorostly 2 třenové, přibyla 1stolička

          • 2123

          • Výměna trvá 1-2roky

          • Stoličky mají 2 nebo 3 kořeny, ostatní zuby jeden kořen

          • Zub se skládá ze tří částí

            • Nad dásní KORUNKA

            • KRČEK

            • KOŘEN

Vrstvy:

  • Sklovina (nejtvrdší tkáň v lidském těle)

  • Zubovina

  • Kostní dřeň (úst do ní nervy-citlivost zubu a cévy – vyživují zub)

  • Povrch kořene zubu zubní cement

Zubní kaz

  • Bakteriálního původu

  • Podmíněn

    • Špatná hygiena

    • Geneticky

    • Kvalita potravy!!!

Živnou látkou pro bakterie je CUKR narušení skloviny =odvápnění skloviny (dělají to bakterie), zánět může přejít až do čelisti

  • Slinné žlázy

    • 3páry

  • Podjazyková

  • Podčelistní

  • Příušní

  • Za den vyprodukujeme 1.5l slin (záleží také na potravě)

    • Fce

      • Zvlhčení

      • Trávení

      • Tvorba sousta

Složení:

- 99%voda

- 1% (zbytek)

  • mucin (bílkovina) ovlivňuje hlenovitý charakter

  • enzym ptyalin

    • tráví škrob na maltozu (složité na jednoduché)

  • lyzozym =enzym ve slinách (bakteriocidní účinky – ničí bakterie)

  • soli

HltanJícenžaludek

Hrtanová příklopka rozděluje dýchací a trávicí soustavu

Peristaltika=pohyb, který umožňuje pohyb sousta (rytmický pohyb stěny jícnu)

- spojení jícnu a žaludku ČESLO=horní část žaludkuvlastní tělo žaludku vrátník (spojuje žaludek a dvanáctník)

- žaludek je trávicí trubice rozšířená do vaku

- 2-3l

- zásobárna přijaté potravy

-ŽALUDEK

Mechanická – na menší sousta

Chemická – enzym pepsinrozkládá bílkoviny

HCl (hodně koncentrovaná)

Stěna žaludku je pokryta hlenem (mucin) – kdyby nebyl, tak dojde k vlastnímu natrávení žaludku

Témata, do kterých materiál patří