18. Hydroxysloučeniny a ethery
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
18. Hydroxysloučeniny a ethery
− Patří do kyslíkatých derivátů, obsahují vazbu -C-O
HYDROXYSLOUČENINY
Charakteristika
- Vzniknou náhradou vodíku/ů v molekule uhlovodíku hydroxylovou skupinou -OH (jednovazná
− Na hydroxylové skupině je vázán uhlovodíkový zbytek R-OH
R:
je aromatický (od arenů) → fenoly
je alifatický → alkoholy
Výskyt
Volné - především jako produkty kvašení
Ve formě esterů s karboxylovými kyselinami
Součást biologicky významných sloučenin
- zdrojem fenolů je černouhelný dehet
Názvosloví
Systematické názvosloví
- koncovka -ol k uhlovodíku, př. methanol
Dvousložkový název
- methylalkohol (uhlovodíkový zbytek + alkohol)
CH3 - CH2 - OH ethanol (ethylalkohol) = líh
OH - CH2 - CH2 - OH ethan-1,2-diol (ethylenglykol)
CH2 = CHOH ethenol (vinylalkohol)
Rozdělení alkoholů:
Podle počtu hydroxylových skupin
Jednosytné - CH3OH
Vícesytné - OH-CH2-CH2-OH
Podle charakteru uhlíku
Primární - hydroxylová skupina vychází z primárního uhlíku - CH3 - CH2 - OH
Sekundární - hydroxylová skupina vychází ze sekundárního uhlíku - CH3 - CHOH - CH3
Terciární - hydroxylová skupina vychází z terciárního uhlíku -
Vícesytné alkoholy mající více hydroxylových skupin na témže uhlíku jsou nestabilní - odštěpují molekulu vody za vzniku:
Karboxylových kyselin
Karbonylových sloučenin
Thioalkoholy = thioly a thiofenoly
- sirná obdoba alkoholů a fenolů
- v molekulách obsahují skupinu –SH
- nejnižší thioly jsou odporně páchnoucí kapaliny
- využití k odorizaci zemního plynu a organické syntéze
Fyzikální vlastnosti
- vysoká teplota varu – příčinou jsou vodíkové vazby mezi molekulami hydroxysloučenin
Vodíkové vazby vznikají mezi vodíkem jednoho alkoholu a kyslíkem jiného alkoholu ztížení přechodu kapalného do plynného
Asociáty - velké soubory molekul (mezi nimi vodíkové vazby), bod varu je vyšší
- rozpustnost klesá se zvyšující se Mr – způsobeno vodíkovými vazbami a polaritou vazeb (jako u aminů - čím více uhlíků, tím rozpustnost klesá)
R (nepolární, hydrofobní) - OH (polární skupina, hydrofilní)ALKOHOLY
− C1 až C3 kapaliny příjemné vůně, lehčí než voda - methanol, ethanol, propanol
− C4 až C11 olejovité kapaliny nepříjemně zapáchající - butanol
− C12 a více pevné, tuhé látky
− Rozpustnost ve vodě závisí na funkční skupině (vyšší alkoholy jsou prakticky nerozpustné)
- Vždy nejkyselejší primární alkohol nejméně kyselý je terciární (alkoholy musí mít stejný počet uhlíků)
− Vícesytné jsou více rozpustné než jednosytné
− Jsou hořlavé, methanol a ethanol také jedovaté
Azeotropická směs = směs vody a lihu neoddělitelná destilací (bod varu této směsi je nižší, než bod varu alkoholů)
Absolutní líh = 100% ethanol, nelze připravit destilací, ale lze chemicky
Denaturace ethanolu = přidává se benzín apod., aby se odlišil průmyslový líh a nešel z něj pak vyrábět po domácku alkohol (čili záměrné přidání přísad)