21. Lipidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
21. Lipidy
Charakteristika
− Přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu
− ESTERY ALKOHOLŮ A VYŠŠÍCH MASTNÝCH KYSELIN
Vyšší mastné kyseliny = vyšší alifatické monokarboxylové kyseliny
− Hydrofobní látky - čili nerozpustné ve vodě a rozpustné v nepolárních org. rozpouštědlech
Vlastnosti mastných kyselin vázaných v lipidech:
Jednosytné
Se sudým počtem uhlíků – je dáno syntézou v organismu vznikají vždy ze dvouuhlíkových částí
Nasycené - kyselina palmitová a stearová
Nenasycené – pro člověka esenciální (dodávání potravou)
kyselina olejová – C18, 1 dvojná vazba
kyselina linolová - C18, 2 dvojné vazby
kyselina linolenová - C18, 3 dvojné vazby
Funkce
Stavební látka buněčných membrán
Zdroj energie - je v nich uloženo 2x více energie než v cukrech
Vytvářejí prostředí pro vstřebávání látek - vitamíny, barviva
Vitamíny rozpustné v tucích – A,D,E,K
Tepelná izolace a mechanická ochrana orgánů – ledviny,…
Rozpouštědlo
Rozdělení
Jednoduché lipidy - tvořeny pouze estery – vosky, tuky
Mastné kyseliny tvořící tuky mají 12-14 uhlíků
V lidském tuku je zastoupena nejvíce k. palmitová, stearová, olejová – poměr nasycených a nenasycených kyselin je 2:3
Složené lipidy – kromě esteru obsahují další složku – glykolipidy, fosfolipidy, …
JEDNODUCHÉ LIPIDY
Charakteristika
− Jejich základními složkami jsou pouze jednosytný / vícesytný alkohol + mastná kyselina
Rozdělení podle alkoholové složky:
TUKY a OLEJE (acylglyceroly) – estery vyšších mastných kyselin (12 – 24 uhlíků, sudý počet) s glycerolem
VOSKY – estery vyšších mastných kyselin s vyššími jednosytnými alkoholy (s 16+ uhlíky) – s cerylalkoholem, cetylalkoholem
Struktura
- v acylglycerolech může být esterifikována 1,2 nebo všechny 3 hydroxylové skupiny
- nejvýznamnější jsou triacylglyceroly
TUKY
Typy přírodních tuků (směs triacylglycerolů) podle acylového zbytku:
Tuhé (mazlavé) – obsahují převážně acyly nasycených MK
Kapalné (oleje) – obsahují převážně acyly nenasycených MK
Chemické vlastnosti acylglycerolů:
− Tuky snadno podléhají hydrolýze
HYDROLÝZA
Kyselou hydrolýzou poskytují glycerol a směs mastných kyselin
Zásaditou hydrolýzou poskytují soli mastných kyselin (mýdla)
ŽLUKNUTÍ
- rozklad způsobený vzdušným kyslíkem a mikroorganismy
- probíhá nejlépe na dvojných vazbách
- podléhají mu nejsnadněji oleje obsahující nenasycené MK za uvolnění zapáchajících nižších MK