Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Lipidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (3.15 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

21. Lipidy

Charakteristika

− Přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu

ESTERY ALKOHOLŮ A VYŠŠÍCH MASTNÝCH KYSELIN

Vyšší mastné kyseliny = vyšší alifatické monokarboxylové kyseliny

Hydrofobní látky - čili nerozpustné ve vodě a rozpustné v nepolárních org. rozpouštědlech

Vlastnosti mastných kyselin vázaných v lipidech:

  • Jednosytné

  • Se sudým počtem uhlíků – je dáno syntézou v organismu vznikají vždy ze dvouuhlíkových částí

  • Nasycené - kyselina palmitová a stearová

Nenasycené – pro člověka esenciální (dodávání potravou)

kyselina olejová – C18, 1 dvojná vazba

kyselina linolová - C18, 2 dvojné vazby

kyselina linolenová - C18, 3 dvojné vazby

Funkce
  • Stavební látka buněčných membrán

  • Zdroj energie - je v nich uloženo 2x více energie než v cukrech

  • Vytvářejí prostředí pro vstřebávání látek - vitamíny, barviva

Vitamíny rozpustné v tucích – A,D,E,K

  • Tepelná izolace a mechanická ochrana orgánů – ledviny,…

  • Rozpouštědlo

Rozdělení

Jednoduché lipidy - tvořeny pouze estery – vosky, tuky

Mastné kyseliny tvořící tuky mají 12-14 uhlíků

V lidském tuku je zastoupena nejvíce k. palmitová, stearová, olejová – poměr nasycených a nenasycených kyselin je 2:3

Složené lipidy – kromě esteru obsahují další složku – glykolipidy, fosfolipidy, …

JEDNODUCHÉ LIPIDY

Charakteristika

− Jejich základními složkami jsou pouze jednosytný / vícesytný alkohol + mastná kyselina

Rozdělení podle alkoholové složky:

  • TUKY a OLEJE (acylglyceroly) – estery vyšších mastných kyselin (12 – 24 uhlíků, sudý počet) s glycerolem

  • VOSKY – estery vyšších mastných kyselin s vyššími jednosytnými alkoholy (s 16+ uhlíky) – s cerylalkoholem, cetylalkoholem

Opakování (vyšší mastné kyseliny) kys. palmitová hexadekanová C15H31COOH kys. stearová oktadekanová C17H35COOH kys. olejová oktadec-9-enová C17H33COOH – dvojná vazba z 9. uhlíku kys. linolová oktadec-9,12-dienová C17H31COOH – dvojná vazba z 9. a 12. uhlíku kys. linolenová oktadec-9,12,15-trienová C17H29COOH – dvojná vazba z 9., 12. a 15. uhlíku glycerol propan-1,2,3-triol
Struktura

- v acylglycerolech může být esterifikována 1,2 nebo všechny 3 hydroxylové skupiny

- nejvýznamnější jsou triacylglyceroly

TUKY

Typy přírodních tuků (směs triacylglycerolů) podle acylového zbytku:

  • Tuhé (mazlavé) – obsahují převážně acyly nasycených MK

  • Kapalné (oleje) – obsahují převážně acyly nenasycených MK

Chemické vlastnosti acylglycerolů:

− Tuky snadno podléhají hydrolýze

HYDROLÝZA

  • Kyselou hydrolýzou poskytují glycerol a směs mastných kyselin

  • Zásaditou hydrolýzou poskytují soli mastných kyselin (mýdla)

ŽLUKNUTÍ

- rozklad způsobený vzdušným kyslíkem a mikroorganismy

- probíhá nejlépe na dvojných vazbách

- podléhají mu nejsnadněji oleje obsahující nenasycené MK za uvolnění zapáchajících nižších MK

Témata, do kterých materiál patří