23. Aminokyseliny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
23. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny
- zkratka: AA, AK
Charakteristika
Dělení:
Aminokyseliny - základní stavební jednotka peptidů a bílkovin
Peptidy – mají relativní molekulovou hmotnost do 10 000
Bílkoviny – mají relativní molekulovou hmotnost vyšší než 10 000
AMINOKYSELINY
Charakteristika
- jsou to substituční deriváty karboxylových kyselin
- ve svých molekulách obsahují karboxylovou skupinu a aminoskupinu
Obecný vzorec:
Druhy AMK v přírodě:
α-kyseliny – skupina NH2 je v poloze α (na 2.uhlíku, leží hned vedle uhlíku karboxylu)
α uhlík je chirální AMK jsou opticky aktivní (glycin je výjimka – nemá chirální uhlík)
L-kyseliny – jejich konfigurace se odvozuje od L-glyceraldehydu
Vyskytují se ve dvou enantiomerech D a L
ESENCIÁLNÍ Valin Leucin Izoleucin Threonin Lysin Methionin Fenylalanin Tryptofan− V bílkovinách se vyskytuje běžně 20 proteinogenních aminokyselin
- jsou kódované – jsou geneticky kódovány
- existují i další aminokyseliny, které se však objevují jen u některých druhů organismů
- pro různé živočišné druhy jsou esenciální různé aminokyseliny
- rostliny jsou schopny syntetizovat všech 20 aminokyselin
Rozdělení aminokyselin:
Podle významu pro výživu
− Esenciální (nepostradatelné) – Val, Leu, Ile, Lys, Met, Thr, Phe, Trp – nutnost příjmu v potravě
− Neesenciální (postradatelné) – zbylých dvanáct – schopnost syntézy, vznikají transaminací z AMK přijatých potravou
Podle polarity
- Polární – snadno tvoří vodíkové vazby s molekulami vody a zvyšují tak rozpustnost bílkovin ve vodě
- Nepolární – dodávají bílkovinám hydrofobní vlastnosti, ale mají možnost vázat nepolární nízkomolekulární látky - lipidy
Podle charakteru
- Neutrální, kyselé, zásadité
CHARAKTER AMINOKYSELIN Neutrální aminokyseliny - stejný počet karboxylových a amino skupinH- CH2 – COOH
|
NH2
Glycin - GLY - k. α-aminooctováCH3 - CH – COOH
|
NH2
Alanin - ALA - k. α/2 -aminopropanová Kyselé aminokyseliny - 2 karboxylové skupiny a 1 amino skupinaHOOC - CH - CH2 – COOH
|
NH2
K. asparagová - ASP - k. 2-aminobutandiová / α-aminojantarová / Zásadité aminokyseliny - 2 amino skupiny a 1 karboxylová skupinaCH2 - CH2 - CH2 - CH2 - CH – COOH
| |
NH2 NH2
Lysin - LYS - kys. 2,6-diaminohexanová / α,ε-diaminokapronová /Vlastnosti
- bezbarvé, pevné, krystalické sloučeniny s vysokou teplotou tání
- většinou rozpustné ve vodě
- nerozpustné v nepolárních rozpouštědlech
Aminokyseliny mají amfoterní charakter:
Skupina –COOH – je příčinou kyselých vlastností
V zásaditém prostředí se AMK chovají jako kyseliny odštěpují vodík a tvoří karboxylový anion
-COO-
Zásadité prostředí brání disociaci –NH2
Skupina – NH2 – je příčinou zásaditých vlastností
Na dusíkovém atomu je volný elektronový pár
V kyselém prostředí se AMK chovají jako zásady přijímají vodík a tvoří amoniový kationt –NH3+