Ekonomika výroby a služeb
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
EKONOMIKA VÝROBY A SLUŽEB
Tři základní ekonomické problémy výroby
co a v jakém množství vyrábět (výkon)
jak vyrábět (výrobek, služba)
pro koho vyrábět (trh, zboží)
Tři základní ekonomické otázky
Co? Předmět podnikání, nějaký nápad
Jak? Zdroje financování podniku (kde na to vezmu) – úvěry, mzda zaměstnancům, místo podnikání, vybavení podniku
Pro koho? Pro jakou skupinu spotřebitelů
Dělba práce
= rozdělení práce mezi jednotlivé pracovníky
-
čím lepší je dělba práce, tím vyšší je zisk a produktivity
Produktivita práce
= počet výrobků/služeb vyrobeních za určitou dobu, vliv – platu, motivace zaměstnanců
pro každou organizaci je důležité zvyšovat produktivitu práce
-
lze ji určit v naturálních jednotkách (ks, kg), hodnotných (Kč) i časových (5 min/ks)
-
čím vyšší je produktivita práce, tím více se toho vyrobí a prodá
-
jestliže chceme produktivitu práce zvyšovat, musíme znát její činitele:
Činitelé ovlivňující produktivitu práce (Pp)
-
pracovní a provozní podmínky - vybavení pracovníka technikou, pracovními pomůckami, velikost výrobních a odbytových ploch, jejich uspořádání, řešení komunikace mezi pracovníky…
-
organizace práce – souvisí s účelným rozmístěním pracovníků, závisí na managementu, organizace práce je jedním z nejdůležitějších činitelů
-
způsob prodeje - samoobsluhy, s obsluhou…
-
kvalifikace - způsobilost vykonávat práce určitého stupně složitosti, přesnosti, namáhavosti jako výsledek dovedností, návyků, znalostí, zkušeností apod.
-
motivace pracovníků – která vede k dosahování co nejlepších výsledků, například formou odměňování, také kariérní růst může působit na zvyšování produktivity práce
-
struktura tržeb - množství práce vykládané na tržby za jednotlivé činnosti (tržby za ubytování, prodaná jídla, zboží)
-
frekvence hostů - ovlivňuje výši tržeb a tím i Pp, pracovníci nemohou vždy frekvenci hostů ovlivnit
-
rozšiřování výrobního sortimentu- Pp většinou klesá = větší pracnost, (i naopak) S omezením sortimentu se snižuje kvalita poskytovaných služeb.
-
kvalita a stupeň opracovaných surovin - ovlivňuje množství práce vynakládané při přípravě jídel ( polotovary- loupané brambory- vyšší Pp)
-
ceny - v jednotlivých podnicích rozdílné a vyjadřují jen spotřebu práce (cena a Pp se zvyšují)
-
využití moderní výpočetní techniky - snižuje spotřebu živé práce, poskytuje managementu dostatek informací k řízení - zvyšování výkonů
-
Další: umístění podniku, spotřebitelské zvyklosti, sezonnost
Technický rozvoj
-
zavádění nových, výkonnějších, efektivnějších, ekologičtějších a progresivnějších technologií
-
znamená nahrazení stávajícího zařízení zařízením lepším, většího výkonu, menší spotřeby energie, zařízením, které nám uspoří čas
-
je nutný pro růst podniku, např. pro snížení energií, tím, že spotřebič, který bere příliš energie, nahradíme úspornějším nebo, že koupíme lepší vybavení do kuchyně, které nám umožní vyrábět pokrmy rychleji, s úsporou apod.