Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
korunu za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




skladování potravin a zboží

DOCX

Stáhnout kompletní materiál zdarma (17,48 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

SKLADOVÁNÍ POTRAVIN A ZBOŽÍ Skladování zboží musí odpovídat předepsaným technickým podmínkám, aby nedocházelo ke zkažení, znehodnocení, porušení atd.postarat se o zásoby, než jdou do výroby Dohoda o odpovědnosti za svěřený majetek Zaměstnanec, který odpovídá za schodek na svěřených hodnotách nebo za ztrátu svěřených věcí, je povinen nahradit takový schodek v plné výši. (přijde o peníze) Přejímka zboží = přijetí zboží Druhy: Kvalitativní: kontroluje se kvalita zboží, provádí se pomocí smyslů (chuť, hmat, sluch, čich)namátková – prodavač vybere několik druhů zboží a zkoumá jeho kvalitu100% přejímka zboží: když kvalita nesouhlasí, musíme provést přejímku 100%, kdy zkoumáme kvalitu u každého druhu zbožíKvantitativní: na základě dodacího listu nebo fakturou. Přepočítání, přeměřeníSortimentní: kontrola skladby dodávky v barvách, ve velikostech, kvalitě. Při některé se zboží kompletuje – u elektrotechnického zboží – sestavení zboží Doklady Dodací list- vystavuje dodavatel pro kontrolu, jaké zboží zasíláFaktura- slouží pro uhrazení závazku, pro zaúčtováníPříjemka- doklad vystavený ve skladu odběrateleSkladní karta- slouží pro evidenci pohybu zásobVýdejka- výdej ze skladu do výrobyPřevodka- převod zásob ze skladu do skladu v jednom podnikuKniha došlých faktur- evidence sloužící v účtárně k přehledu o vzniklých závazcích firmy a o datu a způsobu uhrazeníŽádanka => výdejka Reklamace - V případě nesrovnalostí má právo odběratel zásilku reklamovat. Reklamaci uplatňujeme v záruční době u dodavatele. Dokladem je dodací list i faktura. Reklamace musí obsahovat- identifikaci dodávky, popis závady, rozsah škody, návrh na řešení (sleva, oprava, výměna, vrácení peněz). Reklamační lhůta: 30 dnů, dodavatel musí odpovědět. Druhy skladů: Suché: teplota kolem +18 °C. Skladuje se cukr, pečivo, obiloviny, luštěniny, olej. Chladné: přirozená teplota, převládá vysoká vlhkost a prostory musí být dokonale větrány. Skladují brambory, ovoce, zelenina, nápoje, kompoty nebo vejce. Chlazené: teplota od 0 do +10 °C. Vše se musí skladovat odděleně. Maso, drůbež, cukrářské výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky. Mrazící: teplota od -18 °C až do -22 °C. Lze skladovat potraviny i dlouhodobě. Skladuje se zde např. maso, ryby, pečivo nebo polotovary Skladování Potraviny musí být uloženy ve vhodných sáčcích, dózách nebo skladovacích boxech. Pravidelně kontrolujeme jakost potravinZpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny dříve.Vadné nebo zkažené potraviny se musí neprodleně ze skladu odstranit.Aromatické látky jako např. koření skladujeme odděleně, aby nám nenačichla jiná skladovaná potravina.S potravinami se nesmí skladovat např. čisticí prostředky.Pravidelně kontrolujeme teplotu skladu.Nezapomínáme na hygienu. Význam obalů Slouží k ochraně výrobku, manipulaci s ním, přeprava, jako nosič informací o jeho vlastnostech, popřípadě i nabídce a reklamě. Po použití se obal stává odpadem. Vratný obal – jde o vracení použitého obalu. Obal opakovaně použitelný ke stejnému účelu, (např.: zálohové lahve, palety). Nevratný obal – nevrací se Obal - je prostředek chránící materiál před ztrátou a před poškozením, které by během manipulace, přepravy, skladování nebo prodeje mohl utrpět nebo způsobit poškození. Nese informace důležité pro: identifikaci jeho obsahu, identifikaci odesílatele a příjemce, volbu správného způsobu manipulace, přepravy a uložení ve skladech a překladištích spotřebitele - napomáhá prodeji a propaguje firmu. Druhy obalu Papírový obal Plastový obal, papíry tiskové, psací a kreslící, elektrotechnické, technické průmyslové Inventární komise: 3 osoby, píše protokol

Témata, do kterých materiál patří