Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molecular basis of apoptosis, apoptosis dysfunctions and its clinical impacts (CCOCA0014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOCA0014 - Molecular basis of apoptosis, apoptosis dysfunctions and its clinical impacts, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se současnými poznatky o molekulárních mechanismech spuštění, průběhu a regulace apoptosy buněk za fysiologických stavů a pochodů v organismu a s příčinami a projevy jejich poruch, které jsou podkladem či součástí patogeneze nemocí člověka. 

Sylabus

Charakterizace a význam apoptosy. Typické mikromorfologické znaky apoptosy a fáze apoptosy. Apoptotická signalizace. Perforin-granzymová apoptotická dráha. Receptorové apoptotické dráhy. Apoptosomová apoptotická dráha. Apoptotické dráhy spuštěné z mitochondrií, lysosomů a endoplasmativkého retikula. PIDDosomová apoptotická dráha. Dependosomy. Apoptotické substráty a fragmentace genomové DNA. Mechanismy regulace spuštění a průběhu apoptotických drah. Úklid apoptotických buněk a tělísek. Poruchy spuštění a průběhu apoptosy. Nemoci sdružené s poruchami apoptosy.

Literatura

1) Kalousová M. a kolektiv. Patobiochemie. Grada Publishing a.s., Praha, 2006.2) Runge M.S. and Patterson C. Principles of Molecular Medicine. 2nd Edition. Humana Press, New Jersey, 2006. 3) Matouš B. a kolektiv Základy lékařské chemie a biochemie. 1. vydání, Praha, Galén, 2010. 4) Voet D. and Voet J.G. Biochemistry. 3rd Edition. Wiley, New York, 2011.5) Hotchkiss R.S. et al. Cell death. N. Engl. J.  Med. 361: 1570-1583, 2009.6) Zamarev A.V et al. Cell death controlling complexes and their potential therapeutic role. Cell. Mol. Life Sci. 72: 505-517, 2015.

Požadavky

Účast 90% a napsání testu na 60% správných odpovědí.

Garant

doc. MUDr. Evžen Křepela, CSc.