Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulárně biologické metody (KBBV / C658)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C658 - Molekulárně biologické metody, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kvantifikace genové exprese (DNA čipy, Real-time PCR).Detekce genetického materiálu (PCR, LCR, hybridizace).Genotypizace (přímá/nepřímá, SSCP, DGGE, MALDI-TOF, alelická diskriminace, vazebná analýza, polymorfismy, určování biologických vztahů).DNA, DNA rekombinace, rekombinantní proteiny, manipulace s rekombinantní DNA.Vnesení cizorodé DNA (donor - recipient, příprava recipientních kmenů, transformace, transfekce, transdukce; expresní modely - bakteriální, rostlinné, živočišné).Plasmidové a expresní plasmidové vektory. Reportérové geny, značení rekombinantní DNA.Exprese proteinu, optimalizace, modifikace, typy médií; lokalizace proteinu v buňce.Rekombinantní protein. Porovnání prokaryota vs. eukaryota - zaměření na změny oproti systému E. coli, problematika posttranslačních modifikací.Typy genů, genomů, genové a genomové knihovny, shotgunové knihovny, pojem BAC, princip přepisu do cDNA.Tkáňové kultury, růstová média, aditiva, počítání buněk. Opakování protilátky rekombinantní protilátky, humanizované protilátky, použití (léčiva apod.).GMO živočichové, principy manipulace se zvířaty a základní legislativa. Rostlinné modely. Pojem vakcína, typy vakcín, vakcinace. Metody v klinické diagnostice, diagnostické kity. EIA/ELISA - využití rekombinantních proteinůShrnutí - praktické cvičení pro usazení do konceptu.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen základní orientace v metodách molekulární biologie. Je seznámen s metodami využitelnými v ostatních oborech a měl by být kompetentní při jejich výběru.

Literatura

Hatina J., Sykes B. Lékařská genetika, problémy a přístupy, Academia 1999. Rosypal S. Úvod do molekulární biologie I - IV, Brno 2000, 2002.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

PharmDr. Antonín Libra, Ph.D.Mgr. Vojtěch Vejvoda, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Bunček, Ph.D.PharmDr. Antonín Libra, Ph.D.RNDr. Jana Nekvindová, Ph.D.Mgr. Vojtěch Vejvoda, Ph.D.RNDr. Martin Bunček, Ph.D.PharmDr. Antonín Libra, Ph.D.RNDr. Jana Nekvindová, Ph.D.Mgr. Vojtěch Vejvoda, Ph.D.