Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomie I (UEV / KMAE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UEV / KMAE1 - Makroekonomie I, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Makroekonomie_Rusmichova_Soukup Neznámý 03.05.2018 11:24 8

Další informace

Obsah

Základní pojmy a problémy makroekonomie.Agregátní poptávka a agregátní nabídka, model AD-AS a jeho aplikace.Měření výkonnosti národního hospodářství.Teorie určení produktu pomocí Keynesova modelu multiplikátoru.Peníze, bankovnictví a monetární politika.Fiskální politika, deficity a státní dluh.Nezaměstnanost, inflace, vztah inflace a nezaměstnanosti.Ekonomický růst a hospodářský cyklus.Mezinárodní obchod a směna. Platební bilance.Měnové kurzy a mezinárodní peněžní soustava.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování kurzu schopen pochopit fungování reálné ekonomiky a utvořit si tak vlastní názor na procesy v ní probíhající. Bude schopen vysvětlit a interpretovat základní makroekonomické agregáty, popsat základní nástroje makroekonomické politiky a vysvětlit jejich aplikaci.

Literatura

PROVAZNÍKOVÁ, R., VOLEJNÍKOVÁ, J.:. Makroekonomie - cvičebnice. Slaný: Melandrium, 2006. RUSMICHOVÁ, Z., SOUKUP, J. a kol.:. Makroekonomie - základní kurz. Slaný: Melandrium, 2002. PAVELKA, T.:. Makroekonomie - základní kurz. Slaný: Melandrium, 2007. HOLMAN, R.:. Ekonomie. Praha: C. H. Beck. 1999. SAMUELSON, D. A., NORDHAUS, W. D.:. Ekonomie. Praha: Svoboda, 1991. Helísek, M. Makroekonomie - základní kurs. Slaný: Melandrium, 2002. MANKIW, N. G.:. Zásady ekonomie. Praha: Grada Publishing, 2000.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě odevzdaného semestrálního úkolu (vlastnoručně napsané vypočítané příklady) dle konkrétního zadání vyučujícího. Příklady je nutné odevzdat ve stanovené formě a ve stanoveném termínu. Zkouška je písemná.

Garant

doc. Ing. Jolana Volejníková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radka KnězáčkováIng. Zdeněk Řízek, Ph.D.