Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Steinbeck John_O myších a lidech_světová proza

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (59.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Steinbeck John – O myších a lidech + Atmosféra doby 1.pol. 20.st. + Americká próza 1.pol. 20.st. + Stručně próza (autoři a dílo) v Německu, Francii, GB. + Jiné druhy umění v této době. + 1.sv. válka (data, kdo proti komu, proč) + Španělská občanská válka + 2.sv. válka + Nobelovy ceny + Román, povídka.

John Ernst Steinbeck [Stajnbek] (27. února 1902, Salinas, Kalifornie – 20. prosince 1968, New York), byl americký spisovatel, nositel Pulitzerovy ceny za román Hrozny hněvu (1940) a Nobelovy ceny (1962).

Biografie

V letech 1919–1925 studoval na univerzitě ve Stanfordu (Stanfordova univerzita) historii a anglickou literaturu. Potom se pokoušel uchytit v New Yorku jako novinář a spisovatel. Střídal různá zaměstnání, zkušenosti z tohoto období využil ve svých sociálně kritických románech. Jeho romány je třeba chápat jako reakci na krizi, nehledají řešení, omezují se na popis bídy.

Dílo]

Jeho hrdinové jsou obyčejní lidé, většinou zemědělci. Jeho díla jsou zasazena do období krize. Se svými hrdiny soucítí, neboť se znal s lidmi, jako jsou oni, a na vlastní kůži zažil jejich bídu. Jeho soucit se však nijak zvlášť neodráží na jeho stylu.

Romány
  • Kalich zlata, česky též Pohár zlata nebo Zlatý pohár, 1972 - (angl. Cup of Gold, 1929), autorova románová prvotina.

  • Neznámému bohu, 1970 - (angl. To A God Unknown, 1933), román prodchnutý pohanskými zvyky a mysticismem.

  • Pláň Tortilla, česky též Slunce a víno chudých nebo Chléb a víno chudých 1947 – (angl. Tortilla Flat, 1935). Humorné vyprávění o kalifornských povalečích a ztracencích, kteří po svém vychutnávají život. Děj začíná návratem hlavního hrdiny, Dannyho, z vojny. Ten se dozvídá, že po svém dědovi zdědil dva domy. Chce oslavit návrat a dědictví, přičemž se opije a za výtržnost je odsouzen na jeden měsíc vězení. Danny ale uprchne a skrývá se v lese, kde potká svého přítele Pilóna a nabízí mu svůj dům. Pilón se v něm usadí s několika přáteli (Pablo Jesús Maria, Čahoun Joe). Při nějaké oslavě se opijí a dům zapálí; nejprve chtějí utéci, ale pak jdou za Dannym - omlouvají se mu a ten jim umožňuje bydlet u něj. Dannymu se nelíbí způsob života, který vede, proto utíká do lesů – vykrádá obchody, ... Dannyho přátelé uspořádají na jeho počest večírek, kde se Danny opije a skočí ze skály. Po jeho pohřbu Dannyho přátelé zapálí dům a každý odchází svou cestou.

  • Hrozny hněvu – (angl. The Grapes Of Wrath, 1939), tento Steinbeckův román, považovaný za nejvýznamnější, vypráví o rodině vyhnané z pronajaté půdy. Tito lidé jsou donuceni odstěhovat se z Oklahomy. Je to jakási výpověď o podmínkách sezónních dělníků, kteří přicházejí za prací do Kalifornie.

  • Byla kdysi válka, česky též Bitva nebo V pochybném boji nebo V pochybné válce, 1945 - (angl. In Dubious Battle, 1936)

  • Měsíc zapadá, česky též Po západě měsíce nebo Měsíc je za obzorem, 1947 - (angl. The Moon Is Down, 1942), příběh z protinacistického odboje v Norsku.

  • Na plechárně, 1965 - (angl. Cannery Row, 1945), první poválečné dílo.

  • Toulavý autobus, 1948 - (angl. The Wayward Bus, 1947), volně navazuje na Nebeské pastviny.

  • Na východ od ráje, 1968 – (angl. East Of Eden, 1952), sága o třech generacích rodiny Trasků, vychází z příběhu o Kainovi a Ábelovi.

  • Zima úzkosti, česky též Zima naší nespokojenosti - (angl. The Winter Of Our Discontent, 1961)

  • Svrhněte bomby – (angl. Bombs Away, 1942), reportáže ze světových bojišť.

Témata, do kterých materiál patří