Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termomechanika (KKE / TM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKE / TM - Termomechanika, Fakulta strojní, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
teorie Neznámý 04.05.2018 00:36 3

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy. Termodynamický systém. Stavové vlastnosti. Termodynamická rovnováha. Stlačitelnost, roztažnost, rozpínavost a jejich vzájemný vztah. Boylův zákon, Gay-Lussacův zákon, Charlesův zákon. Rovnice stavu ideálního plynu. Obecná plynová konstanta.2. První zákon termodynamiky. Vnitřní energie, práce. Entalpie. Vratné procesy ideálního plynu. Měrná tepelná kapacita. Molární tepelná kapacita. Mayerův zákon.3. Entropie: Tepelné oběhy. Účinnost. Carnotův oběh a jeho účinnost. Clausiův integrál. Měrná entropie. Diagram teplota-entropie. Mollierův diagram. Druhý zákon termodynamiky. Matematická formulace druhého zákona termodynamiky.4. Důsledky druhého zákona termodynamiky. Vratný motor, pracující mezi dvěma zásobníky. Termodynamická teplotní stupnice. Důsledky druhého zákona pro procesy neproudícího média. Platnost a omezení druhého zákona termodynamiky..5. Reálné plyny: Vlastnosti kapalin a par. Tabulky vlastností. Diagramy vlastností. Procesy s neproudícím médiem.6. Škrcení reálných plynů. Cyklus parní. Cyklus plynový. Cyklus tepelného čerpadla a chladicí cyklus.7. Směsi plynů: Daltonův a Amagatův zákon. Směsi ideálních plynů. Směšovací procesy. Směsi plynu a syté páry. Vlhký vzduch: Termodynamické vlastnosti vlhkého vzduchu. Mollierův psychrometrický diagram h-x. Procesy s vlhkým vzduchem.8. Procesy s proudícím médiem: Prodění stlačitelného média. Rychlost zvuku. Izoentropické proudění. Kritický stav proudění. Prandtlova rovnice. Rovnice Rankine-Hugoniotova. Trysky a dýzy. Hmotnostní průtok.9. Přenos práce: Expandery a kompresory s vratným pohybem pístu. Spalovací motory s vratným pohybem pístu.10. Vedení tepla: Fourierův zákon. Jednodimenzionální stacionární vedení tepla složenou stěnou. Analytické a numerické řešení nestacionárního vedení tepla. Vedení s vnitřním zdrojem tepla.11. Konvekce: Nucená a přirozená (volná) konvekce. Principy dynamické podobnosti nucené a přirozené konvekce. Přirozená konvekce v omezeném prostoru.12. Sálání: Zákony sálání černého tělesa. Kirchhoffův zákon, a sálání šedého tělesa. Výměna tepla sáláním mezi dvěma šedými rovinnými stěnami. Stínicí plochy.13. Lambertův zákon. Výměna tepla sáláním mezi obecnými plochami. Složený způsob výměny tepla. Souproudové a protiproudové výměníky tepla.

Získané způsobilosti

Student bude znát základní termofyzikální vlastnosti termodynamických systémů. Bude umět řešit tepelné procesy ideálním plynem a reálnými tekutinami. Bude schopen řešit jednoduché úlohy z termodynamiky a sdílení s tepla.

Literatura

Mareš, Radim. Kapitoly z termomechaniky. Plzeň : Západočeská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7043-706-3.Sazima, Miroslav. Sbírka příkladů z termomechaniky. nezměn. vyd. Praha : ČVUT, 1969. Kalčík, Josef; Sýkora, Karel. Technická termomechanika. 1. vyd. Praha : Academia, 1973. Sazima, Miroslav. Teplo. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu:Student může požádat o uznání zápočtu pouze z předchozího akademického roku. Uznáním zápočtu student získává 50% možných bodů ze zápočtové písemky. Každý student má možnost dvou opravných termínů. Termíny všech zápočtových písemek budou vypsány na IS-STAG nejpozději v 11. týdnu letního semestru a to pro první i druhou část zkouškového období. Na zápočtovou písemku se student přihlašuje elektronicky. Pokud si student svou eventuální neúčast do stanoveného termínu řádně neomluví, termín mu propadá.Student může zápočet odmítnout a přihlásit se na další zápočtový termín.Body získané ze zápočtové písemky se započítávají u všech zkouškových termínů.ZkouškaTermíny zkoušek pro první i druhou část zkouškového období budou vypsány nejpozději v 11. týdnu letního semestru. Na zkoušku se student přihlašuje elektronicky. Pokud si student svou eventuelní neúčast do stanoveného termínu řádně neomluví, termín mu propadá.Klasifikace vychází ze součtu bodů získaných při zápočtové písemce a z bodů získaných z písemné části zkoušky.

Garant

Prof. Ing. Radim Mareš, CSc.

Vyučující

Doc. Dr. RNDr. Miroslav HolečekProf. Ing. Radim Mareš, CSc.Ing. Roman GášpárIng. Petr Kovařík, Ph.D.Ing. Katarína Ratkovská