24. Trávící soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
• v mukóze a bumukóze se nachází velké množství žláz
• trávicí trubice je hodně prokrvená a inervovaná
• obsahuje chemoreceptory a mechanoreceptory
POHYBY SVALOVINY
• pohyb trávicí trubice zajišťuje mechanické zpracování potravy a pohyb tráveniny
• peristaltika = pohyb tráveniny
• sousto vyvolává kontrakci ve střevě
druhy pohybů:
a) mísící pohyby - na krátkou vzdálenost, nejlépe se zaznamenávají v žaludku
b) peristaltické vlny - posun tráveniny aborálním směrem (ke konečníku)
řízení pohybů:
a) nervové - nervové pleteně trávicí trubice
b) humorální - např. hormon gastrin tvořený buňkami žaludku zvyšuje motilitu (hybnost) žaludku
DUTINA ÚSTNÍ
• lat. cavitas oris
• slouží k příjmu potravy
• převládá zde mechanické trávení
• potrava se zde promísí se slinami
RTY
• vnější část dutiny ústní
• podkladem jsou příčně pruhované svaly, největším z nich je kruhový sval ústní
• během nitroděložního vývoje vzniká horní ret srůstem 3 výběžků (při nedokonalém srůstu vzniká rozštěp rtu)
• zevní strana rtů je kryta tenkou kůži bez pigmentu, vnitřní plochu kryje sliznice s epitelem
• do stran přecházejí rty v tváře, jejichž hlavním podkladem je sval tvářový (u dětí velký tukový polštář - kvůli sání)
• dělí se na vlastní ústní dutinu a předsíň dutiny ústní:
A) PŘEDSÍŇ DUTINY ÚSTNÍ
• úzký prostor před zuby
• ve výši druhé horní stoličky ústí do předsíně vývod příušní žlázy
B) VLASTNÍ ÚSTNÍ DUTINA
• má svalové dno, na kterém je jazyk; vepředu a na bocích jsou zuby a dásně; strop tvoří měkké a tvrdé patro
• tvrdé patro - kostěný podklad (horní čelist, patrová kost), sliznice srůstá s okosticí
• měkké patro - tvořeno vazivem, sliznicí a slizničními řasami; po stranách jsou patrové mandle, vzadu uprostřed přechází v čípek; při polykání uzavírá dutinu nosní, při dýchání uzavírá dutinu ústní
JAZYK
• příčně pruhovaný svalnatý orgán, nejpohyblivější sval v lidském těle
• kořen jazyka je připevněn k jazylce
• ke spodině ústní je jazyk připevněn slizniční řasou, tzv. jazykovou uzdičkou
• funkce - rozmělňování potravy, mísení potravy se slinami, tvorba hlásek, vnímání chuti
• sliznice jazyka vybíhá v bradavky (papily):
a) nitkovité papily - největší počet, způsobují matnost jazyk, posouvají sousta za zuby
b) houbovité papily - nerovnoměrně na hřbetu, nesou chuťové pohárky
c) hrazené papily - uspořádany do linie tvaru písmene V (vrchol směřuje ke kořeni), je jich cca 10 - 12
• chutě: sladká (špička jazyka), slaná (vepředu po stranách), kyselá (vzadu po stranách), hořká (na kořeni)
MANDLE
• lat. tonsily
• funkce: zachycení patogenů
a) patrové - párové
b) jazyková, nosní (v hltanu) - nepárové
SLINNÉ ŽLÁZY
• pH 7-8 (pod 5,5 kyselé pH, které ničí zuby - ze skloviny se uvolňuje vápník)
• z 99% voda
• organické látky - mucin (způsobuje klouzání sousta), ptyalin, thiocyanát (dezinfekce)
• anorganické soli - Ca2+ ionty, K+ ionty, anion fluoridový (způsobuje zubní kámen)
• za den se vytvoří zhruba 1 - 1,5 litru
• sekrece slin je podmíněna reflexy (podmíněné, nepodmíněné) + centrem v prodloužené míše + VNS