4. Trávení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Játra a alkohol
i jednorázově velká zátěž
fáze: steatóza (vratné): v hepatocytech se ukládá více tuků
fáze: alkoholová hepatitida: zvětšení jater, zánět jaterních buněk
fáze: cirhóza (nevratné!): vytváření zjizvené vazivové tkáně (fibróza), zmenšování jater, zvětšení břicha, poškození funkce, zánik jaterní tkáně
-
zánět jater
-
žloutenka – hepatitida typu A virová, hepatitida typu B bakteriální
-
selhání jater → smrt
Metabolismus cukrů, tuků a bílkovin
anabolismus = syntéza složitějších látek z jednoduchých, spotřeba energie
katabolismus = rozklad složitých látek na jednodušší, energie vzniká
esenciální látky - tělo je neumí samo vyrobit, musí je přijímat v potravě
bazální metabolismus: množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí při optimální teplotě a v klidu (muži 6 800 kJ, ženy 5 600 kJ)
celkový metabolismus: 12–20 000 kJ/den
výsadní postavení v metabolismu má jaterní tkáň
většina látek vstřebaných z tenkého střeva he portální žílou odváděna do jater a zde nejdříve zpracována v jaterních buňkách → dochází k jejich syntéze na látky jednodušší (anabolismus) nebo k jejich syntéze na látky složitější (katabolismus)
METABOLISMUS SACHARIDŮ
sacharidy (cukry) = okamžitý zdroj energie
glukóza: zdroj energie pro všechny buňky
při zvýšení na 10 mmol/l se glukóza objevuje v moči
za běžných podmínek se glukosa z potravy:
50 % štěpí na oxid uhličitý a vodu (spalování)
30–40 % se přestavuje na tuk
5 % syntetizuje na glykogen (v játrech)
denní potřeba glukózy: min. 160 g, denně 300–500 g (mozek 120 g, svaly v klidu 30–100 g)
Trávení sacharidů- shrnutí
-
trávení sacharidů začíná v ústní dutině → škrob a glykogen (polysacharidy) z potravy rozkládají pomocí enzymu amylázy (ptyalinu), který je obsažen ve slinách → amyláza mění v ústech, jícnu a hltanu polysacharidy na disacharid maltózu.
-
další fáze trávení sacharidů se odehrává v tenkém střevě → rozkládají se pomocí enzymu amylázy, který tentokrát vylučuje slinivka břišní, i další polysacharidy
-
další enzym, maltáza, rozkládá maltózu na dvě molekuly glukózy → v tenkém střevě se však rozkládají i jiné cukry, například enzym sacharáza rozkládá sacharózu na fruktózu a glukózu, laktáza rozkládá laktózu na galaktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry jsou následně vstřebány do krve
METABOLISMUS TUKŮ
tuky (lipidy) = zásobárna energie
zásoba tuku v těle asi na jeden měsíc (cca 10 kg)
obsah cholesterolu do 5,18 mmol/l, patologické hodnoty přes 6,18 mmol/l
význam tuků
umožňují vitamínům A, D, E, K (lipofilní, rozpustné v tucích) vstup do těla
přivádějí esenciální mastné kyseliny
energetická zásoba (v podkoží 90 % tuku)
součást buněčných membrán (cholesterol)
tuky = sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami [MK] (slučování = esterifikace → tuky = estery)
glycerol + 3 molekuly MK → triacylglycerol (neutrální tuk)