Proteiny v živých soustavách
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Smyslová funkce
Mnohé bílkoviny snímají smyslové informace, které jsou dále zpracovávány.
ROZDĚLENÍ PROTEINŮ
JEDNODUCHÉ (HOMOPROTEINY)
Fibrilární = vláknité = skleroproteiny
Mají stavební funkci, jsou nerozpustné ve vodě, nestravitelné.
KERATIN: obsahuje relativně velké množství cysteinu, je přítomen zejména v kůži, nehtech, peří a ve vlasech.
KOLAGEN: molekuly obsahují zejména glycin, prolin a hydroxyprolin. Tato bílkovina je obsažena v kůži, ve šlachách, chrupavkách a kostech. Společně s Ca3(PO4)2 tvoří základ kostry vyšších živočichů. Tepelným zpracováním kolagenu vzniká klih, případně želatina. Želatina – potravinářská surovina, je to velmi jemný a čistý klih. Má schopnost rosolovatění. Od technického klihu (lepící hmota) se liší i v čistotě a použitých surovinách.
ELASTIN: ve šlachách, vazech, kůži, stěnách tepen
FIBROIN: obsažen v přírodním hedvábí
FIBRINOGEN: v krvi a míše. Uplatňuje se při srážení krve = enzymatický proces, při kterém je třeba vitamín K a Ca2+. Za pomoci vitamínu K se v játrech tvoří bílkovina protrombin. Ten se činností enzymu trombokinázy a Ca2+ přeměňuje na trombin. Trombin působí jako enzym a vyvolá přeměnu fibrinogenu na vláknitý nerozpustný FIBRIN. Fibrin vytvoří v ráně síť vláken, která zachycují krevní destičky, vytvoří se krevní koláč a céva se uzavře.
Globulární = klubkovité = sferoproteiny
Mají kulovitý = globulární tvar a jsou rozpustné ve vodě nebo v roztocích solí. Vyskytují se ve většině tělních tkání, v krevní plazmě a tělních tekutinách vůbec. Funkce je většinou transportní, obranná, katalytická.
HISTONY: obsahují zásadité AMK, vyskytují se v jádře buňky, kde jsou na ně vázány nukleové kyseliny. Histony obsahují vysoký podíl tyrosinu a glutaminu.
PROLAMINY, GLUTELINY- rostlinné bílkoviny, obsahují hlavně prolin a glutamin. Tvoří základ lepku = glutenu.
ALBUMINY - rozpouštějí se v čisté vodě. Jsou obsaženy v mléce, vaječném bílku a v krevním séru. Jsou zdrojem AMK pro organismus.
GLOBULINY - nerozpouštějí se v čisté vodě, ale ve zředěných roztocích solí, kyselin a zásad. Jsou obsaženy v mléce, vaječném bílku, krevním séru, jaterní a svalové tkáni.
SLOŽENÉ (HETEROPROTEINY)
Obsahují nebílkovinnou složku, která se obecně označuje jako protetická skupina.
Lipoproteiny: nebílkovinnou složkou je lipid. Podílejí se na stavbě buněčných membrán.
Glykoproteiny: obsahují sacharidy. Jsou ve slinách, vylučuje je sliznice trávicí trubice.
MUCIN – chrání žaludeční stěnu před štěpnými účinky enzymů.
Fosfoproteiny: v molekulách jsou esterově vázány molekuly H3PO4 na hydroxylovou skupinu serinu. Nacházejí se především v mléce a ve vaječném bílku. Jsou zdrojem fosforu pro syntézu nukleových kyselin.
KASEIN: v mléce ve formě vápenaté soli, je zdrojem vápníku.