Vitamíny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Vitamíny
Organické látky, které si tělo nedokáže syntetizovat a musí je přijímat zvenčí (esenciální). Na rozdíl od živin jsou nutné jen v malém množství. Někdy stačí ve formě provitamínů, z nichž si je již dokáže tělo vyrobit.
Poruchy:
z nedostatku: hypovitaminózy (i při zvýšené potřebě - růst, nemoc, těhotenství, sport...)
chybění: avitaminózy (mohou vést ke smrti)
z nadbytku: hypervitaminózy (A, D...)
Chem. složení i fyziologické působení různé (často jsou součástí enzymů).
Rozdělení: lipofilní (A, D, E, K)
hydrofilní (B, C, H)
Lipofilní vitamíny
A – retinol (axeroftol)
- diterpen (provitamín: tetraterpen karoten)
- potřeba: 1–5 mg/den
- zdroje: rybí tuk, vnitřnosti, máslo, sýry (karoten: mrkev, rajčata, špenát...)
- nutný pro zrak, funkci sliznic, membrán aj.
- nedostatek: šeroslepost, rohovatění rohovky, může vést ke slepotě (Indie, Bangladéš – stovky tisíc případů ročně), riziko zhoubného bujení (hl. kuřáci)
- nadbytek: různé poruchy, riziko zhoubného bujení
D – kalciferoly
- steroidní (D2 – ergokalciferol, D3 - cholekalciferol)
provitamíny = steroly (ergosterol, 7-dehydrocholesterol), z nich vitamín D vzniká ozářením v kůži
- potřeba: 10–20 μg
- zdroje: rybí tuk, máslo, mléko, vejce, kakao
- funkce: po hydroxylaci v játrech a ledvinách se mění v D-hormon, který podporuje vstřebávání vápníku ze střev do krve, zadržuje fosfáty v těle
- nedostatek: poruchy kostí (osteomalacie, osteoporóza, křivice – rachitis)
- nadbytek: při předávkování umělými produkty (i u kojenců) – poškození srdce, ledvin, arterioskleróza
E – tokoferoly
- deriváty chromanu, několik
- potřeba 12 mg
- zdroje: obilní produkty, rostl. oleje, máslo, vejce. zelenina, střevní mikroorganizmy
- funkce: důležitý antioxidant, chrání řadu látek v těle před oxidací a znehodnocením (např. i vitamín A, esenciální mastné kys.), prevence zhoubného bujení, zpomaluje stárnutí, vliv na rozmnožování (nedostatek – sterilita krys), spolupráce se Se
- nedostatek: poškození buněk a jejich stárnutí, poruchy nervstva, imunity a rozmnožování
K – fylochinony
- deriváty 2-metyl-1,4-naftochinonu, několik (K1 - K6), které mají asi jiné funkce
- potřeba: 0,1 mg (kryta dostatečně potravou), ale může být podstatně vyšší pro nekoagulační funkce vitamínu K)
- zdroje: zelí, kapusta, špenát, květák...(K1), Escherichia coli v tenkém střevě (K2), (K3, menadion umělý - do krmiv)
- funkce: srážlivost krve (tvorba protrombinu aj.), K2 spíše při ukládání Ca do kostí a zřejmě i jiné funkce
- nedostatek: krvácivost, poruchy kostí a cév (nastává u poruch jater či užíván léků proti srážlivosti krve)
Hydrofilní vitamíny
B1 – thiamin
- derivát thiazolu a pyrimidinu
- potřeba: 1 - 2 mg
- zdroje: kvasnice, chléb a celozrnné pečivo, játra, vepřové maso, pivo, část tvoří i střevní bakterie