Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Vitamíny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (28.66 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Vitamíny

Organické látky, které si tělo nedokáže syntetizovat a musí je přijímat zvenčí (esenciální). Na rozdíl od živin jsou nutné jen v malém množství. Někdy stačí ve formě provitamínů, z nichž si je již dokáže tělo vyrobit.

Poruchy:

z nedostatku: hypovitaminózy (i při zvýšené potřebě - růst, nemoc, těhotenství, sport...)

chybění: avitaminózy (mohou vést ke smrti)

z nadbytku: hypervitaminózy (A, D...)

Chem. složení i fyziologické působení různé (často jsou součástí enzymů).

Rozdělení: lipofilní (A, D, E, K)

hydrofilní (B, C, H)

Lipofilní vitamíny

A – retinol (axeroftol)

- diterpen (provitamín: tetraterpen karoten)

- potřeba: 1–5 mg/den

- zdroje: rybí tuk, vnitřnosti, máslo, sýry (karoten: mrkev, rajčata, špenát...)

- nutný pro zrak, funkci sliznic, membrán aj.

- nedostatek: šeroslepost, rohovatění rohovky, může vést ke slepotě (Indie, Bangladéš – stovky tisíc případů ročně), riziko zhoubného bujení (hl. kuřáci)

- nadbytek: různé poruchy, riziko zhoubného bujení

D – kalciferoly

- steroidní (D2 – ergokalciferol, D3 - cholekalciferol)

provitamíny = steroly (ergosterol, 7-dehydrocholesterol), z nich vitamín D vzniká ozářením v kůži

- potřeba: 10–20 μg

- zdroje: rybí tuk, máslo, mléko, vejce, kakao

- funkce: po hydroxylaci v játrech a ledvinách se mění v D-hormon, který podporuje vstřebávání vápníku ze střev do krve, zadržuje fosfáty v těle

- nedostatek: poruchy kostí (osteomalacie, osteoporóza, křivice – rachitis)

- nadbytek: při předávkování umělými produkty (i u kojenců) – poškození srdce, ledvin, arterioskleróza

E – tokoferoly

- deriváty chromanu, několik

- potřeba 12 mg

- zdroje: obilní produkty, rostl. oleje, máslo, vejce. zelenina, střevní mikroorganizmy

- funkce: důležitý antioxidant, chrání řadu látek v těle před oxidací a znehodnocením (např. i vitamín A, esenciální mastné kys.), prevence zhoubného bujení, zpomaluje stárnutí, vliv na rozmnožování (nedostatek – sterilita krys), spolupráce se Se

- nedostatek: poškození buněk a jejich stárnutí, poruchy nervstva, imunity a rozmnožování

K – fylochinony

- deriváty 2-metyl-1,4-naftochinonu, několik (K1 - K6), které mají asi jiné funkce

- potřeba: 0,1 mg (kryta dostatečně potravou), ale může být podstatně vyšší pro nekoagulační funkce vitamínu K)

- zdroje: zelí, kapusta, špenát, květák...(K1), Escherichia coli v tenkém střevě (K2), (K3, menadion umělý - do krmiv)

- funkce: srážlivost krve (tvorba protrombinu aj.), K2 spíše při ukládání Ca do kostí a zřejmě i jiné funkce

- nedostatek: krvácivost, poruchy kostí a cév (nastává u poruch jater či užíván léků proti srážlivosti krve)

Hydrofilní vitamíny

B1 – thiamin

- derivát thiazolu a pyrimidinu

- potřeba: 1 - 2 mg

- zdroje: kvasnice, chléb a celozrnné pečivo, játra, vepřové maso, pivo, část tvoří i střevní bakterie

Témata, do kterých materiál patří