Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

4.3.2.1.1 Příklad in favorem

Pokud by obžalovaný spáchal trestnou činnost – loupež například v roce 2000, obdržel by trest 5 let (pouze příklad). Pokud by ale v průběhu vyšel nový trestní zákoník (2001), ve kterém by za stejnou loupež byla sankce pouze 3 léta, bude se na pachatele vztahovat nižší (tříletá) sazba, ačkoliv v době spáchání trestného činu byla sankce 5 let.

4.3.2.2 Nepravá retroaktivita

Nepravá retroaktivita znamená, že vznik a platnost právních vztahů se posuzuje podle dříve platných norem, obsah se posuzuje podle normy účinné v době, kdy se o těchto právních vztazích rozhoduje (nepůsobí tedy zpětně jako pravá retroaktivita a objevuje se velmi často). Názorný příklad můžeme uvést na placení školného. Po zavedení školného by v případně nepravé retroaktivity platili všichni studující vysokoškoláci (prváci i všichni ostatní aktuálně studující). V případě pravé retroaktivity by platili všichni studující a zároveň i ti, kteří již vysokou školu vystudovali (platili by tak zpětně). V případě žádné retroaktivity by platili pouze studenti, kteří by v roce zavedení školného nastupovali do prvního ročníku.

5. SYSTÉM PRÁVA

Podle toho, zda právo upravuje vztahy v rámci jednoho státu, nebo vztahy mezi různými státy, hovoříme o právu mezinárodním a vnitrostátním.

Souhrn všech právních norem určitého státu je označován jako právní řád. Systém práva ČR vychází z kontinentální právní kultury a dělí právní řád na právo veřejné a soukromé (občanské). Veřejné právo upravuje vztahy mezi státem a občany, soukromé mezi občany navzájem. Hranice mezi veřejným a soukromým právem však není striktně vymezena.

Do rámce veřejného práva náleží ústavní právo - obsahuje základní právní normy o uspořádání státu, o orgánech státní moci a správy, o základních lidských právech a svobodách, správní právo - obsahuje právní normy upravující státní administrativní správu, trestní právo - souhrn vymezení trestných činů a trestů za ně ukládaných, finanční právo - normy upravující daňové, rozpočtové, burzovní, bankovní a další vztahy podobného charakteru a právo životního prostředí.

Soukromé (občanské) právo se dělí na část obecnou, tvořenou občanským právem, a část zvláštní, kam patří právo obchodní, rodinné, pracovní (jeho část), družstevní a mezinárodní právo soukromé.

Právo soukromé (občanské) a trestní se ještě dělí na hmotné a procesní. Hmotné právo stanoví státem vynutitelná pravidla chování (práva a povinnosti), jak komu příslušejí. Právo procesní určuje postup jednotlivce a státních orgánů (procedury) při porušení práva a způsob sankcionování. Existuje např. trestní právo procesní (trestní řád), správní právo procesní (správní řád), občanské právo procesní (občanský soudní řád). Procesní právo je odvozeno z hmotného práva.

Témata, do kterých materiál patří