Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika a biomateriály (17AMBBB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17AMBBB - Biomechanika a biomateriály, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen pro všechny studenty, kteří si potřebují dostudovat znalosti a vytvořit si obecné povědomí o biomechanice a její uplatnění v konkrétních praktických problémech. Obsah je zvolen tak, aby postačil k pochopení a zvládnutí problematik v navazujících předmětech, především předmětu Robotika, Rehabilitační inženýrství. V případě, že si student daný předmět nezvolí a nikdy neměl možnost si tyto základy doplnit, bude vystaven riziku nepochopení následných problematik v navazujících předmětech, ve kterých není brán na toto zřetel.

Literatura

1. Kutílek P., Žižka A., Poušek L.: Praktika z rehabilitačního inženýrství, protetiky-ortotiky a biomechaniky, skripta, ČVUT, 2010. 2. Živčák J., Hudák R., Rehabilitačná technika : Rehabilitacia paraplégie a tetraplegie, Prešov: ManaCon, 2002, ISBN 80-890-40-13-6.3. Živčák J. a kol., Základy bioniky a biomechaniky, Prešov : ManaCon, 2004, ISBN 80-89040-25-X.4. Živčák J., Biomechanizmy : Sluchové stimulátory, Prešov : ManaCon, 2002, ISBN 80-89040-14-4.5. Živčák J., Hudák J., Biomechanizmy, Prešov : ManaCon, 2001, ISBN 80-89040-06-3.6. Kučera,M., Dylevský, I. a kol. Pohybový systém a zátěž, Grada 2000,7. Valenta, J. a kol.: Biomechanika. Praha, Academia 1985,8. Valenta, J.; Konvičková, S.: Biomechanika srdečně cévního systému člověka. Praha, Vydavatelství ČVUT 20069. Valenta, J.; Konvičková, S.: Biomechanika člověka 1. - svalově kosterní systém. Praha, Vydavatelství ČVUT 199710. Valenta, J.; Konvičková, S.; Valerián, D.: Biomechanika kosterního a hladkého svalstva člověka. Praha, Vydavatelství ČVUT 200811. Valenta, J.: Biomechanika kloubů člověka. Praha, Vydavatelství ČVUT 199912. Beznoska, S.; Čech, O.; Lobl, K.: Umělé náhrady lidských kloubů. Praha, SNTL 198713. Silver F. H.: Biomaterials, Medical Devices and Tissue Engineering. London, Chapman &Hall, 199414. Filip, P.: Progresivní typy biomateriálů, učební texty VŠB Ostrava. Ostrava 199515. Valenta J., Konvičková S.: Biomechanika člověka I, II., Praha, skriptum ČVUT-FS, 1997.16. Valenta J., Konvičková S., Valerián D.: Biomechanika kosterního a hladkého svalstva člověka, skriptum ČVUT FS, 1998,17. Pražák J: Úvod do biomechaniky, Praha, skriptum ČVUT, 2004. 18. Kutílek, P., Žižka, A. Vybrané kapitoly z experimentální biomechaniky. 1. Vydání.Praha: Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2012, 165 s.,

Požadavky

Podmínky zápočtu - 70% prezence na cvičeních, odevzdání 70% jednostránkových protokolů z cvičení. Odevzdané protokoly budou splňovat normy formální úrovně a odbornou úroveň posledního ročníku bakalářského studia na vysoké škole. Formální a odborná úroveň protokolů bude hodnocena klasifikačním stupeněm A až F, který bude zohledněn u zkoušky. Zkouška: splnění podmínek zápočtu, prokázání znalostí odpovídajících odpřednášené látce formou písemného testu obsahujícího jak teoretické otázky (tři), tak početní příklady (tři). Z každé otázky je možné získat 0,5 nebo 1 bod. Písemný test bude hodnocen stupněm A-F. Pro získání E je nutné získat minimálně 3 body, pro A je nutné získat 5 a více bodů.Závěrečná známka bude reflektovat známku ze závěrečné písemky a protokolů odevzdaných během semestru. V případě nejednoznačné klasifikačního stupeně A až F bude navazovat zkouška ústní.Okruhy otázek ke zkoušcePředmět biomechaniky a její dělení: Příklady uplatnění teorií z mechaniky v klinické biomechanice, Příklady uplatnění teorií z mechaniky ve sportovní biomechanice, Využití ortopedické biomechaniky v praxi, Fyzikální aspekty ve forenzní biomechanice, Biomechanika v ergonomii. Matematické a fyzikální metody v biomechanice: Příklady využití numerických metod v biomechanice, Silové a momentové účinky v biomechanice,Lineární a vektorová algebra v biomechanice.Metody měření v experimentální biomechanice: Tenzometrie, Elektromyografie, Sledovací systémy,Inerciální systémy.Hodnocení pohybu ve sportovní biomechanice a rehabilitaci: Antropometrie, Popis pohybu lidského těla,Kinematika a dynamika pohybu, Práce a výkon, Transformace sil a momentů,Klinická biomechanika:Biomechanika chůze a stabilita, Biomechanika horních končetin,Biomechanika dolních končetin. Biomechanika svalově kosterního systému:Průřezové charakteristiky,Způsoby zatížení a deformace, Modely biomateriálů, Reologické modely tkání, Řešení napjatosti MKP. Charakteristiky biomateriálů a biokompatibilních materiálůVlastnosti kostí, Vlastnosti svalů, Vlastnosti vazů, Vlastnosti chrupavek,Vlastnosti šlach, Zlomeniny kostí, Konstrukce fixátorů,Definice biomateriálů, Biokompatibilita, Bioaktivní materiál, Komposity, Sterilizační techniky. Ortetika a protetika:Ortopedické a protetické pomůcky, Způsoby léčení, Exoprotézy a endoprotézy, Druhy implantátů a bandáží, Namáhání a konstrukční návrh protéz,Inteligentní protézy,Zpracování EMG signálu, Myoelektrické protézy.

Garant

Patrik Kutílek

Vyučující

Patrik Kutílek