Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařské přístroje a zařízení I (17AMBLPZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17AMBLPZ1 - Lékařské přístroje a zařízení I, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit studenty s přehledem a kategorizací prostředků zdravotnické techniky, s patřičnou terminologií, s blokovými schématy významných zdravotnických elektrických přístrojů a zařízení (zejména z oblasti diagnostické a terapeutické techniky) a jejich funkcí, se stručnou charakteristikou v podobě požadovaných parametrů, specifikami použití, možnými artefakty ovlivňující výstup a požadavky na bezpečnost. A to vše v souvislosti s platnou legislativou a českými státními normani týkajícími se zdravotnických prostředků.

Literatura

[1] Hozman, J. a kol.: Praktika z biomedicínské a klinické techniky, Fakulta biomedicínského inženýrství, dotisk 1. vydání. Vydáno: duben 2009 (do doby vydání dotisku lze použít xerox). Povinná literatura.[2] Hozman, J., Chaloupka, J.: Praktika z biomedicínské a klinické techniky 2. Terapeutická technika. Fakulta biomedicínského inženýrství, 1. vydání. Vydáno: únor 2008. Povinná literatura.[3] Roubík, K., Rožánek, M., Grünes, R.: Praktika z biomedicínské a klinické techniky 4. Speciální senzorová a přístrojová technika. Fakulta biomedicínského inženýrství, 1. vydání. Vydáno: únor 2008 (do doby vydání dotisku lze použít xerox). Povinná literatura.[4] ROZMAN, J.: Elektronické přístroje v lékařství. Academia, Praha, 2006. ISBN 80-200-1308-3 (kniha v dostatečném počtu ve fakultní knihovně FBMI).[5] PENHAKER, M., TIEFENBACH, P., IMRAMOVSKÝ, M., KOBZA, F.: Lékařské diagnostické přístroje - učební texty. VŠB - Technická univerzita Ostrava, Ostrava 2004 ISBN: 80-248-0751-3 (kniha v dostatečném počtu ve fakultní knihovně FBMI..[6] HRAZDÍRA, I., MORNSTEIN, V.: Lékařská biofyzika a přístrojová technika. Neptun, Brno, 2001, 2004 (kniha v dostatečném počtu ve fakultní knihovně FBMI).[7] VEJROSTA, V. Konstrukce zdravotnických elektrických přístrojů - aplikace požadavků mezinárodních a evropských norem. Praha: Česká společnost pro zdravotnickou techniku, 2001 (brožura v dostatečném počtu ve fakultní knihovně FBMI..[8] ČSN EN 60601-1 Zdravotnické elektrické přístroje Část 1:Všeobecné požadavky na bezpečnost. Praha: Český normalizační institut, 1993 (norma dostupná ve FK FBMI).

Požadavky

Zápočet:1.Povinná účast na všech cvičeních. Neúčast je možná pouze z vážných důvodů (nemoc, svatba, pohřeb, péče o těžce nemocného člena rodiny apod. - vše doloženo).2. Zpracované výsledky měření podle pokynů pedagoga ve skriptech, či vytištěných hlavních částech protokolu.Za odevzdané protokoly, vždy na následujícím cvičení, lze získat max. 10 bodů.3. Zápočtový test, test bude obsahovat 10 otázek za dva body. max. 20 bodů.Celkem lze za semestr získat 30 bodů, minimální počet pro získání zápočtu je 15 bodů.Zkouška:1.Bez získání zápočtu a zápisu zápočtu do KOSu není možné realizovat zkoušku.2.Zkouška je tvořena písemným testem, kde je kombinována varianta odpovědí typu ABC (vždy jedna správná) - 1 bod a varianta, kdy je třeba odpovídat písemně - 5 bodů (velmi důležité otázky). Body jsou přepočítány na 70 bodů dle stupnice ECTS. Dohromady za zápočet (30 bodů) a zkoušku (70 bodů) lze získat 100 bodů. Test je opraven se studentem a je možné ústní dozkoušení. Student si může vybrat zdali přijme výslednou známku na základě testu a nebo se nechá dále přezkoušet na lepší stupeň, pokud je to na rozhraní klasifikačních stupňů.Podrobné hodnocení je na www stránce předmětu k dispozici.

Garant

Karel Roubík

Vyučující

Petr Kudrna, Richard Grünes, Karel Roubík