Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy toxikologie (17BPZTX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17BPZTX - Základy toxikologie, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá teoretické znalosti o významných chemických látkách přírodního a syntetického charakteru s ohledem na možnost intoxikace člověka. Dále bude seznámen s chemickými a biologickými vlastnostmi jedovatých přírodních a syntetických chemických látek, o klinickém obraze intoxikace, poskytování první pomoci, o ochraně před nimi, o jejich odmořování, bezpečné likvidaci a o jejich vlivu na životní prostředí. Studenti budou schopni posoudit míru nebezpečí běžných toxických látek, navrhnout obecná a nezbytná bezpečnostní opatření při styku s nimi a podílet se na řešení mimořádných událostí spojených s použitím toxických látek nebo s jejich únikem do prostředí.

Literatura

Povinná literatura:Patočka, J.: Úvod do obecné toxikologie. Praha: Manus, 2003. ISBN 80-86571-04-1.Prokeš, J. a kol.: Základy toxikologie. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-301-X.Horák, J., Linhart, I., Klusoň, P.: Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. Praha: VŠCHT, 2004.: ISBN 80-7080-548-X.Balíková, M.: Forenzní a klinická toxikologie. Galén: Praha, 2004. ISBN 80-7262-284-6.Skřehot, P. a kol.: Prevence nehod a havárií. Praha: Výzkumný ústav bezpečnosti práce, 2009. ISBN 978-80-86973-70-8. Doplňují literaturaPatočka, J. a kol.: Vojenská toxikologie. Praha: Grada, 2004.Pitschmann, V., Halánek, E., Kobliha, Z.: Boj ohněm, dýmem a jedy (Nejstarší historie použití chemických a zápalných látek v boji a vznik moderní chemické války). MS Line, 2001.Heinz, L. a kol.: Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada, 2004. Pelclová, D. a kol.: Nejčastější otravy a jejich terapie. Praha: Galén, 2009.Pelclová, D. a kol.: Nemoci z povolání a intoxikace. Praha: Karolinum, 2006.Ševela, K. a kol.: Akutní intoxikace v intenzivní medicíně. Praha: Grada, 2002.John H. Duffus, Howard G. J. Worth.: Fundamental toxikology. Cambridge: The Royal Society of Chemistry, 2006.server TOXICOLOGY (Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.) - http://www.toxicology.cz/

Požadavky

Podmínky zápočtu: Pro udělení zápočtu je nutná 86% účast na cvičeních (možná jedna absence) a zpracování referátu na zadané téma, včetně její prezentace na cvičeních (prezentace 20 - 25 min. na zadané téma, prezentace zpracovaná v PowerPointu). Další podmínkou je úspěšné složení (více jak 50 % správných odpovědí) písemného testu s volenou odpovědí v polovině semestru.Požadavky ke zkoušce: Splnění požadavků k zápočtu. Zkouška je ústní formou. Tematické okruhy ke zkoušce odpovídají odpřednášeným tématům jednotlivých přednášek a jsou uvedené v metodické příručce. Ke zkoušce se mohou přihlásit pouze studenti, kterým byl udělen zápočet. Opravný termín zkoušky je s minimálně týdenním odstupem.

Garant

Zdeněk Hon

Vyučující

Zdeněk Hon