Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zobrazovací systémy (17KBBZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17KBBZS - Zobrazovací systémy, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty s obecnými základy teorie procesu zobrazení, metodami snímání, hodnocení a zpracování obrazové informace, vlastnostmi obrazových signálů, principy vytváření obrazu a s obecným kvantitativním hodnocením kvality zobrazovacích modalit s přímou syntézou obrazu používaných v lékařství. Není kladen důraz na detailní technické provedení jednotlivých systémů, ale pouze na dostupná koncepční řešení a pochopení z nich vyplývajících fyzikálních limitů dosažitelných technických parametrů. U všech modalit je kladen důraz na využití obecných metod kvantitativní analýzy kvality procesu zobrazení pro danou část elektromagnetického spektra a uzv signálu s cílem pochopit limitující principy konstrukce těchto zařízení. Student bude schopen posoudit, na základě takto standardně definovaných technických parametrů, zda splňuje požadavky, které jsou lékaři na modalitu kladeny. Všechny takovéto poznatky jsou pak výchozím předpokladem ke správnému postupu technika při výběru a aplikaci dané modality a též nezbytným minimem pro zajištění potřebné kvality výsledných obrazových dat. Snahou je, aby studenti byli navozeni do situacem jaky kdyby vykonávali funkci technika na RDG klinice, či klinice zobrazovacích metod a mají řešit úlohy, se kterými se setkají na budoucích pracovištích velmi často. Tento přístup se osvědčil a vede k větší samostatnosti a zájmu studentů a k vyšší uplatnitelnosti absolventů v praxi.

Literatura

[1] Svatoš, J.: Zobrazovací systémy v lékařství. Skriptum ČVUT, 1998. [2] Drastich, A.: Netelevizní zobrazovací systémy. Skriptum FEI VUT v Brně, 2001. [3] Zuna, I., Poušek,L.: Úvod do zobrazovacích metod v lékařské diagnostice. Skriptum ČVUT, 2007.[4] Hozman, J., Bernas, M., Klíma, M., Dvořák, P. Zpracování obrazové informace. Praha: Vydavatelství ČVUT, 1996. [5] Materiály ke kurzu Získání a zpracování obrazu v mikroskopii [online]. Jiří Hozman, c2002-2007. Poslední změna 6. 6. 2006 [cit. 2007-01-18]. URL: http://webzam.fbmi.cvut.cz/hozman/[6] Rezňák a kol.: Moderné zobrazovacie metódy v lekárskej diagnostike. Osveta, 1992. [7] Hozman, J., Roubík, K. Tomografické zobrazovací metody v lékařství - CT. Výukový videoprogram (VHS, CDROM). Praha: AVTC ČVUT, 2002. Je k dispozici na http://www.civ.cvut.cz/info/info.php?id=148 a dále na http://www.civ.cvut.cz/info/info.php?&did=603)[8] Roubík, K.: Fyzikální základy JMR. Učební text pro studenty FBMI. (k dispozici na stránce předmětu) [9] Drastich, A.: Zobrazovací systémy v lékařství,Ediční středisko VUT Brno. 1990

Požadavky

Účast je povinná na všech cvičeních. Neúčast je možná pouze z vážných důvodů (nemoc, svatba, pohřeb...- vše musí být doloženo).Na konci každé hodiny musí být vyučujícímu odevzdána úloha pro aktuální týden.Bez získání zápočtu a jeho zápisu do KOSu není možné realizovat zkoušku. Zkouška je tvořena písemným testem, kde je kombinovaná varianta odpovědí typu ABC (vždy jedna správná) - 1 bod a varianta, kdy je potřeba odpovídat písemně - 5 bodů (důležité otázky). Po opravě testu je možné ústní dozkoušení na lepší stupeň, pokud je výsledek testu na rozhraní klasifikačních stupňů.

Garant

Jiří Hozman

Vyučující

Jiří Hozman