Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie a ekotoxikologie, nebezpečné látky a odpadové hospodářství ve zdravotnictví (17KMSTNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17KMSTNO - Toxikologie a ekotoxikologie, nebezpečné látky a odpadové hospodářství ve zdravotnictví, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Uvést posluchače do problematiky toxikologie, intoxikací, jejich prevence a první pomoci. Obeznámit se s problematikou enviromentálních toxikologických rizik a metodami jejich detekce, rozlišovat rozdílné přístupy, odhadnout a nalézt nejvhodnější řešení pro konkrétní problematiku envirom. rizika. Prakticky naučit se vyznat v legislativě a technologiemi likvidace a hospodaření s odpady ve zdravotnictví, zvláště pak s nebezpečnými odpady. Srovnávat jednotlivé přístupy a konfrontaci s praxí. Dokázat odvádět výsledky a řešit úkony v pozici kontroly a auditu zdravotnického zařízení. Prokázat schopnost komunikace, zvládnout odbornou terminolgii, argumentovat, dokázat zpracovat písemněaktuální nebo novou problematiku.

Literatura

Základní literaturaFARGAŠOVÁ, Agáta,. Environmentálna toxikológia a všeobecná ekotoxikológia. Orman , Bratislava,2008. 350 s. : VOREL, F. a kol. Soudní lékařství, Praha, Grada 1999.FEČKO, P., KUŠNIEROVÁ, M., ČABLÍK, V., PEČTOVÁ, V.: Enviromentální biotechnologie. VŠB-TU Ostrava, Ostrava 2004.JUCHELKOVÁ, Dagmar. Likvidace a využití odpadů. 1. vyd Ostrava : VŠB-TU Ostrava, Fakulta strojní, 2000. 73 s. PELCOVÁ, D. A KOL.: Nejčastější otravy a jejich terapie. Praha: Galén, 2009, 158 s..ŠKRLA, Petr, ŠKRLOVÁ, Magda. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. Praha GRADA, 2008.VÁŇA, J., BALÍK, J., TLUSTOŠ, P. Pevné odpady. Praha Vydavatelství ČZU v Praze, 2005: 177 s.KOUTSKÝ, Jaroslav. Biomateriály. Plzeň : Západočeská univerzita , 1997. 72 s.ZIMOVÁ, Magdalena, ŘÍMANOVÁ, Dana. Nakládání s odpady ve zdravotnických a jim podobných zařízeních. Praha : Polygon , 200. 2. aktual. Vyd. 327 s. Další a doporučená literaturaTARTAINI, Petr. Přeprava infekčních látek a dalších nebezpečných věcí ve zdravotnictví. Rožnov pod Radhoštěm : RoVS - Rožnovský vzdělávací servis , 2006. 78 s. PODSTATOVÁ, Hana. Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa Olomouc : Epava , 2002. 267 s.Metodické doporučení k nakládání s odpady ze zdravotnictví, Věstník MŽP, (XVII), částka 9, s. 72 - 91, Praha, 2007KOLEKTIV autorů: Kompendium sanačních technologií. EKOMONITOR. Praha 2006.KURAŠ, Mečislav: Odpadové hospodářství. EKOMONITOR. Praha 2008.HŘEBÍČEK, J. a kolektiv: Integrovaný systém nakládání s odpady na regionální úrovni. LITTERA Kovařík, Brno 2009, HAVLÍK,T. Spracovanie a detoxikácia odpadov. Skripta TU Košice, Elfa 1997,155 sZdravotnické prádlo, oblečení a ochranné pomůcky Praha : Mladá fronta , [2007]. Sv.EVANS, Gareth (Gareth M.: Biowaste and biological waste treatment. James & James (Science Publishers) Ltd., 2001LUCH, A. a kol.: Molecular, Clinical and Enviromental Toxicology. Volume 2: Clinical Toxicology. Basel: Birkhauser Verlag AG, 2010: s.611DART, R.C. a kol.: Medical toxicology, 3rd edition. Philadelphia: Lippincott Williams &Wilkins, 2004: 1914 s.CHARNEY. William Handbook of modern hospital safety. 2nd ed.U.S. Boca Raton Taylor & Francis Group, 2010: 1174 s. SEILER, Jürg P. Good laboratory practice. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2005: 424 s.

Požadavky

Požadavky k získání zápočtu: Povinná a aktivní účast na cvičeních, absence musí být řádně omluvené a nahrazené. Absolvování kontrolních testů na každém cvičení, které musí být napsány alespoň na 60%. Vypracování všech zadaných úkolů. Vypracování a přednesení krátké prezentace na zadané téma.Body z průběžných testů tvoří třetinu bodů potřebných pro získání zápočtu. Druhé dvě třetiny lze získat v závěrečném testu. Celkové hodnocení testu odpovídá platné klasifikační stupnici.

Garant

Martina Turchichová

Vyučující

Martina Turchichová