Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie (17PBOBLG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17PBOBLG - Biologie, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní informace o buněčné organizaci, od nebuněčných forem přes prokaryota k eukaryotům, endosymbiotická teorie. Struktura a konformace biopolymerů (nukleové kyseliny a proteiny). Struktura rostlinné a živočišné buňky. Jádro, chemická struktura chromatinu a chromozómů . Cytoplazma. Endomembránový systém - endoplazmatické retikulum, Golgiho aparát, lysozómy, microbodies, vakuoly. Semiautonomní organely: mitochondrie, místa respirace a chloroplasty, místa fotosyntézy. Ribozómy. Cytoskelet: mikrotubuly, mikrofilamenta. Buněčný cyklus. M fáze a intervize (G1, S a G2 fáze). Jaderné dělení - amitóza, mitóza, fáze mitózy, dělicí vřeténko, mitóza. Dělení buněk - cytokineze. Buněčná diferenciace. Buněčná smrt. Apoptóza a nekróza. Základy virologie. Viry, jejich struktura, životní cykly a molekulární biologie. Virový genom.

Literatura

Povinná literatura[1] VYMĚTALOVÁ V.: Biologie pro biomedicínské inženýrství, skripta ČVUT 2008,[2]VYMĚTALOVÁ V.: Biologie pro biomedicínské inženýrství - laboratorní cvičení, skripta ČVUT 2008,[3]ALBERTS, B. et al.: Essential Cell Biology. Garland Publishing Inc.. NewYork, 1998, české vydání : Základy buněčné biologie, Espero Publishing, Ústí n.L., 2000[4]NEČAS, O. et al.: Biologie Nakladatelství H+H Praha, 2000[5]ŠMARDA J. a kol.: Biologie pro psychology a pedagogy, Portál 2004[6]ROSYPAL a kol.:Nový přehled biologie, Scientia 2003.Doporučená literaturaReischig, J.; Korabečná, M.; Kufner, P.; Hatina, J.: Obecná biologie. Praktická cvičení. Praha, Karolinum 2000,Campbell N.A. , Reece J.B.: Biologie. Computer Press, Brno 2006.http://webzam.fbmi.cvut.cz/hozman/index.html stránka věnovaná snímání a zpracování obrazu v mikroskopiihttp://micro.magnet.fsu.edu/ stránka věnovaná všem aspektům mikroskopie (uděleno svolení k používání pro výuku)

Požadavky

Podmínky zápočtu:Účast na laboratorních cvičeních, v případě neúčasti je třeba předložit omluvu a cvičení po dohodě s vedoucím cvičení nahradit.Úspěšné zvládnutí zápočtové písemné práce, minimální úspěšnost 60%Podmínky zkoušky:Získání zápočtu. Zkouška je tvořena písemným testem a ústním zkoušením. Odpovědi na otázky jsou bodově ohodnoceny dle obtížnosti. Po opravě testu následuje ústní zkoušení. Celkové hodnocení zkoušky odpovídá platné klasifikační stupnici. Je-li výsledek kterékoliv části hodnocen stupněm F, je i výsledek zkoušky automaticky F.

Garant

Veronika Vymětalová

Vyučující

Veronika Vymětalová