Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofotonika (17PMPBFT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17PMPBFT - Biofotonika, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s fotonikou, definovat její základní principy a mechanismy, definovat interakci optického záření s tkání a uvést aplikace fotoniky v lékařství. Cílem studia je podat přehled o principech a aplikacích v interdisciplinární oblasti spojující poznatky fyziky, optiky a biologie. Ozřejmit principy na kterých pracují moderní zobrazovací, analytické i terapeutické přístroje a senzory. Seznámit posluchače s materiály využitelnými a využívanými v biofotonice. Propojit svět fotoniky s biomedicínskými aplikacemi a naopak využití biomateriálů pro potřeby fotoniky. Jde hlavně o následující oblasti: Biozobrazování, diagnostika, optické diagnostické přístroje, světlem řízené/aktivované terapie, světelné zdroje a detektory.

Literatura

[1] Prasad P.N.: Introduction to Biophotonics. Wiley-InterScience 2004.[2] Vymětalová V.: Laboratorní cvičení z biologie. VŠCHT Praha 2001.[3] Základy fotoniky, svazek 1-4. Bahaa E. A. Saleh, Malvin Carl Teich. Vyd. MATFYZPRESS, 1994, Praha.[4] Paras N. Prasad : Nanophotonics. John Wiley and Sons, Inc., 2004.

Požadavky

Podmínky zápočtu: účast na cvičeních (1 neúčast bude řešena zadáním rešeršní práce na vybrané téma). Účast na laboratorních cvičeních a odevzdání protokolů z měření v požadovaném rozsahu a kvalitě.Test ve 4., 8. a 12.výukovém týdnu semestru.Vypracování semestrální práce. Vypracování dvou domácích cvičení.Podmínky zkoušky: zkouška ústní s písemnou přípravou

Garant

Jan Mikšovský, Miroslav Jelínek

Vyučující

Miroslav Jelínek