Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologické postupy v nanotechnologiích (17PMPTPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 17PMPTPN - Technologické postupy v nanotechnologiích, Fakulta biomedicínského inženýrství, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je přiblížit základní oblasti výzkumu nanověd a nanotechnologií s důrazem na biomedicínu. Je specifikována oblast nanotechnologií, se zaměřením na analytické nástroje nanotechnologií. Jsou představeny základní metody pro přípravu nanomateriálů - nanokompozitů, nanoprášků, nanovrstev, nanovláken a nanokrystalických materiálů. Pozornost je soustředěna na rozdíl mezi PVD (physical vapor deposition- fyzikální metody) a CVD (chemical vapor deposition- chemické metody) metodami. Jsou diskutovány principy metod, jejich výhody a nevýhody, omezení a oblast použití. Jsou diskutovány fyzikální a chemické principy metod pro přípravu nanovláken, nanovrstev, nanokompozitů a nanoprášků. Pozornost je zaměřena zejména na metody termicky indukovaných reakcí, srážecí postupy, sol- gel, laserové metody, napařování (tepelným ohřevem, elektronovým svazkem, molekulární epitaxe - MBE, pulsní laserová depozice- PLD,?), naprašování (katodové, magnetonové, iontové plátování, plazmový nástřik,?), růst z roztoku, chemický rozklad kapalin nebo plynů, hybridní systémy, elektrospinning, apod.V rámci laboratorních cvičení bude student seznámen s přípravou nanoprášků laserem a s přípravou nanokompozitních materiálů laserem a magnetronem. Pozornost bude věnována i vlastní přípravě materiálů před zahájením výrobního procesu.

Literatura

Chrisey, D.B., Hubler. G.K.: Pulsed Laser Deposition of Thin Films. John Wiley and Sons, Inc., 1994Kwok, H.S.: Thin Solid Films 218, 1992, 277Prasad, P.N.: Nanophotonics. Wiley Interscience 2004Carlisle, J.A., Auciello, O.: The Electrochemical Society Interface, 2003, 26Epitaxial growth part A and B, Edited by J.W.Metthews. Academic, New York, 1975Current Topics in Materials Science, Volume 3, Editor E.Kaldis, North- Holland, 1979Miller, J.C., Haglund, R.: Laser ablation and desorption, Vol. 30, Experimental Methods in the Physical Sciences, Academic press, 1998Prasad, P.N.: Nanophotonics. Wiley Interscience 2004Kubátová, J. a kol.: Sborník přednášek NANOTECHNOLOGIE, ESF, program CZ 04.01.03, 2008

Požadavky

3 písemné testy, 70% docházka, vypracování odborné práce.

Garant

Jan Mikšovský, Miroslav Jelínek

Vyučující

Miroslav Jelínek