Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioinformatika (A6M33BIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu A6M33BIN - Bioinformatika, Fakulta elektrotechnická, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlit principy algoritmů používaných pro zpracování biologických dat na molekulární úrovni, konkrétně algoritmů používaných pro sekvenování genomů, srovnávání biologických sekvencí (zejm. genů), jejich pravděpodobnostní a gramatické modelování, pro hledání souvislostí mezi primární a vyššími strukturami proteinů, jejich funkcemi a interakcemi, pro analýzu dat vysoce paralelních měření (zejm. genové exprese) a pro systémově-biologické modelování procesů jako je metabolismus a regulace genové exprese. Kurs obsahuje i výklad potřebných pasáží molekulární biologie a základních technologií pro měření dat, jež mají být vykládanými algoritmy zpracovávány.

Literatura

[1] Hunter, L. (2004) Life and Its Molecules: A Brief Introduction. AI Magazine 25(1):9-22.[2] Lesk, AM. (2002). Introduction to Bioinformatics, Oxford Univ Press.[3] Baxevanis, AD., Ouellette, BFF. (eds) Bioinformatics: A Practical Guide to the Analysis of Genes and Proteins, Wiley.[4] Cvrčková, F. (2006). Úvod do praktické bioinformatiky. Praha, Academia.

Požadavky

Znalosti těchto oblastí: algoritmy a datové struktury, třídy složitosti algoritmů, NP úplnost, principy relačních databází a dotazování, základy teorie grafů, automatů a gramatik, základy pravděpodobnosti a statistiky, principy statistických testů.

Garant

Filip Železný

Vyučující

Filip Železný, Jiří Kléma