Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Controlling (AD1M16CTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AD1M16CTR - Controlling, Fakulta elektrotechnická, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je prezentovat controlling jako soudobý, ucelený přístup k řízení podniku (organizace, instituce) a současně jako přístup k řízení projektů, které podnik realizuje, ať již jako produkty či na podporu interních procesů. Ukázat jeho vývoj od funkcionálního pojetí, přes reporting až po celistvý koncept řízení podniku v kontextu aktuálních publikací i špičkové praxe. Kurz zdůrazňuje klíčová integrační propojení jednotlivých funkčních oblastí, ale také určujících procesů, resp. činností v systému řízení podniku. Prezentuje metody a další manažerské nástroje, které lze využít pro řízení jednotlivých součástí (entit) ve vzájemné interakci. Pro prezentaci určujících principů, které jsou vysvětlovány v průběhu kurzu, slouží ilustrační úlohy. Značný důraz je kladen na řízení nákladů, protože to je integračním a současně zásadním prvkem podnikového řízení a je základem controllingového řízení ve většině podniků. Posluchači v seminární části sestavují vlastní úlohy, které musí splňovat stanovené cíle. Určující pro řešení úloh je splnit zadané cíle úlohy. Pro výuku jsou též připraveny modely, které demonstrují klíčové integrační vazby s využitím vhodných manažerských nástrojů. Kurz navazuje zejména na kurzy zaměřené na management podniku, projektové řízení a finanční management. Na seminářích, při přípravě a prezentaci zadaných úloh, se předpokládá práce zpravidla ve 2-3 členných týmech. Při testech je práce striktně individuální.

Literatura

1.Zralý, M.: Podklady ke kurzu: Texty, prezentace, vzorové úlohy, připravené modely2.Zralý, M.: Vývoj pojetí controllingu, Controlling, 4/2003, ISSN 1801-6251, Společnost pro controlling a podnikové řízení, Praha3.Eschenbach, R.: Controlling, Codex Praha, 20004.Horváth, P.: Controlling, Vahlen, München, 20025.Kaplan, R.S., Norton D.P.: Alignment, Harvard Business School Press, Boston, 2006

Požadavky

viz https://ekonom.feld.cvut.cz/web/index.php?option=com_content&task=section&id=7&Itemid=236

Garant

Martin Zralý

Vyučující

Martin Zralý