Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy a algoritmy (MI-PAA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MI-PAA - Problémy a algoritmy, Fakulta informačních technologií, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Mnoho praktických úloh je výpočetně nezvládnutelných. V předmětu se studenti naučí rozlišit ty, kde náročnost příliš rychle roste s velikostí úlohy od úloh principiálně neřešitelných a na velikosti nezávislých. Dále se seznámí s rychlými algoritmy pro přesná, ale hlavně přibližná řešení. Pokročilejší algoritmy jsou inspirovány přírodními procesy a někdy jsou označovány jako softcomputing. Série samostatných prací vede studenta od velmi jednoduchých příkladů až po zvládnutí pokročilých heuristik na prakticky významném problému.

Literatura

Kučera, L. ''Kombinatorické algoritmy''. Praha: SNTL, 1983.Garey, M. R., Johnson, D. S. ''Computers and Intractability: A Guide to the Theory of NP-Completeness''. W. H. Freeman, 1979. ISBN 0716710455.Ausiello, G., Crescenzi, P., Kann, V., Gambosi, G., Spaccamela, A. M. ''Complexity and Approximation: Combinatorial Optimization Problems and Their Approximability Properties''. Springer, 2003. ISBN 3540654313.

Požadavky

Základy složitosti, asymptotické meze složitosti. Základy teorie grafů. Programování v jakémkoli jazyce, užití fronty, zásobníku, seznamu.

Garant

Jan Schmidt

Vyučující

Jan Schmidt