Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Information retrieval (PI-IRT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PI-IRT - Information retrieval, Fakulta informačních technologií, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

S nástupem elektronických dokumentů nastala situace, kdy jejich počet roste mnohem vyšším tempem, než možnosti, schopnosti a ochota lidí je sledovat a číst. Metody oboru Information retrieval pomáhají najít informaci o tom, ve kterých dokumentech se hledaná informace zřejmě nachází. Provádí to tak, že umožňují vybírat dokumenty podle klíčových slov, kterými indexování dokumentů charakterizuje jejich obsah a uživatel cíle svého hledání. Jako nástroje se zde používají metody lineární algebry pro práci s vektorovým modelem hledání, statistické a pravděpodobnostní metody, metody počítačové linguistiky i shlukovací a klasifikační metody umělé intelligence

Literatura

Základem jsou materiály přednášejícího, které studenti obdrží. Z dostupné literatury jsou přednášce nejblíže knihy:Baeza-Yates, R., Ribeiro-Neto, B.: Modern Information Retrieval. Second edition, Addison-Wesley, 2011.Weiss, S.M. et all: Text Mining ? Predictive Methods for Analyzing Unstructured Information. Springer, 2005.

Požadavky

Přednáška je primárně určena pro doktorandy.

Garant

Petr Kroha

Vyučující

Petr Kroha