Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie elektromagnetického pole a vlnění (15POLE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 15POLE - Teorie elektromagnetického pole a vlnění, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalosti:Základní rovnice Maxwellovy teorie elektromagnetického pole, základní znalosti z oboru mechanických a elektromagnetických kmitů a vln v lineárních, homogenních a izotropních prostředích, kvantová teorie záření absolutně černého tělesa, základní představy kvantové fyziky.Schopnosti:Řešení a fyzikální interpretace řešení Maxwellových rovnic pro základní typy elektromagnetických polí (např. elektrostatické pole, pole oscilujícího dipólu), Fourierova analýza signálu, popis superpozice postupných vln, určení vlnové délky světla z ohybu světla na optické mřížce, řešení a fyzikální interpretace řešení Schrödingerovy rovnice pro jednoduché kvantově mechanické systémy.

Literatura

Povinná literatura:[1] M. Čechová, I. Vyšín: Teorie elektromagnetického pole. UP Olomouc, 1998. [2] J. Kvasnica: Teorie elektromagnetického pole. Academia Praha, 1985.Doporučená literatura:[1] J. Tolar: Vlnění, optika a atomová fyzika, (http://www.fjfi.cvut.cz/files/k402/files/skripta/voaf/VOAF2008.pdf). [2] E. V. Špolskij: Atomová fyzika, I. Úvod do atomové fyziky. Technicko-vědecké vydavatelství, Praha 1952.[3] R. P. Feynman, R. B. Leighton, M. Sands: Feynmanovy přednášky z fyziky, Fragment, Praha 2002. [4] Z. Horák, F. Krupka: Technická fyzika. SNTL Praha, 1981.

Požadavky

Elektřina a magnetismus, diferenciální a integrální počet jedné a více proměnných, obyčejné a parciální diferenciální rovnice.

Garant

Aleš Vetešník

Vyučující

Aleš Vetešník