Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie palivového cyklu jaderných elektráren (15TPC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 15TPC - Technologie palivového cyklu jaderných elektráren, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalosti:Posluchači získají základní znalosti týkající se realizace palivového cyklu jaderných elektráren, tzn., získávání uranu (při zpracování uranových rud) ve formě technického meziproduktu, dále nukleárně čistého metalického a oxidického materiálu pro výrobu palivových článků, zahrnující i procesy separace izotopů uranu a principy přepracování vyhořelého paliva a následně recyklace uranu a plutonia zpět do výroby palivových článků.Schopnosti:Posluchači získají schopnosti posoudit: (i) technickou i ekonomickou náročnost výroby jaderného paliva, (ii) výhodnost uzavření palivového cyklu jaderných elektráren, resp. recyklace U + Pu.

Literatura

Povinná literatura:[1] Štamberg K.: Technologie jaderných paliv I, ČVUT, Praha 1994.[2] Štamberg K.: Technologie jaderných paliv II, ČVUT, Praha 1998.Doporučená literatura:[1] Benedict M., Pigford T., Levi H.: Nuclear Chemical Engineering, McGraw Hill Book Co., New York 1981.[2] Wilson P.D. (edt.): The Nuclear Fuel Cycle - From Ore to Waste. Oxford University Press, Oxford 1996.

Požadavky

1. Základní znalosti z anorganické a jaderné chemie, zvláště pak z oblasti chemie a štěpení uranu.2. Základní znalosti z fyzikální chemie týkající se reakční kinetiky a chemických rovnovách v heterogenních systémech, včetně znalosti principů tvorby koloidů.3. Základní znalosti z oblasti separačních procesů, konkrétně týkající se kapalinové extrakce a aplikace pevných sorbentů, zvláště pak organických měničů iontů.

Garant

Karel Štamberg

Vyučující

Barbora Drtinová, Karel Štamberg