Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kalkulace a rozpočetnictví (2381068)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2381068 - Kalkulace a rozpočetnictví, Fakulta strojní, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvod do problematiky hodnotového řízení jak podniku jako celku a jeho útvarů - prostřednictvím rozpočetnictví (očekávané náklady) a účetnictví (skutečné náklady), tak jednotlivých výkonů (polotovarů, výrobků, služeb) - prostřednictvím kalkulace předběžné (očekávané náklady) a kalkulace výsledné (skutečné náklady). Důraz je kladen na vztah nákladů jako celku - podniku - k nákladům na jednotlivé výkony a pochopení transformace nákladů ve struktuře rozpočtové a účetní (druhové náklady) a struktuře kalkulační (přímé a nepřímé náklady), resp. ve struktuře kapacitní (variabilní a fixní náklady). Probírají se tradiční i moderní přístupy v kalkulaci. Vztah účetnictví a rozpočtování. Klasifikace nákladů, druhové náklady a kalkulační náklady, další hlediska členění nákladů. Běžné kalkulační techniky. Kalkulační metody absorpční. Rozdílové metody kalkulace. Standardní náklady.Objektivita kalkulačních postupů, kalkulace statická a dynamická, analýza ABC, příspěvek na úhradu, bod zvratu. Postupy při výpočtu nákladů na jednotlivé výrobky, které se porovnávají s jejich tržní cenou a tedy zjištěním jednak jejich rentability, jednak vhodnosti nebo nevhodnosti zařazení do výrobního programu.

Literatura

Coennenberg, A. G: Kostenrechnung und Kostenanalyse, Ver. Moderne Industrie Landsberg am Lech, 1992. Drury, C.: Management and Cost Accounting, 3. vyd., Chapman & HallLondon, 1992.Horngren, Ch. t. Introduction to Management Accounting, 5. vyd., Englewood Cliffs New York, 1984Macík, K: Kalkulace a rozpočetnictví, Vydavatelství ČVUT, Praha 2002.Macík, K.: Kalkulace nákladů- základ podnikového controllingu, MONTANEX Ostrava, 1999.Vysušil, J.: Optimální cena - odraz správné kalkulace, Profess Praha, 1985.Vysušil J., - Macík, K. Kalkulace a strukturní analýza, Institut řízení Praha, 1985.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, vypracování a prezentace referátu, včasné odevzdání a obhájení semestrální práce

Garant

Theodor Beran

Vyučující

Theodor Beran