Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a finance (2381093)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2381093 - Ekonomika a finance, Fakulta strojní, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je určen pro neekonomické obory jako nadstavba nad předmětem MEP. Sumarizuje prncipy, přístupy a nástroje řízení podniků. Řízení nákladů je prezentováno jako součást integrovaného řízení procesů. Studenti se dale seznámí se základními cíli a nástroji finančního řízení, statickou a dynamicckou finančí analýzou, hodnocením investičních projektů a optimalizací kapitálové struktury.

Literatura

Prameny základní:(1)Freiberg, F.: Finanční management, Vyd. ČVUT(2)Zralý M.: Řízení nákladů-Sbírka úloh, Vyd. ČVUT(3)Macík, K., Zralý M.: Kalkulace a rozpočetnictví-Sbírka úloh, Vyd. ČVUT(4)Zralý, M.: Podklady pro přednášky a cvičení v el. formě, interní server, disk S:Zraly?Literatura další - doporučená:Freiberg, F., Zralý, M: Ekonomika podniku, skripta ČVUTFreiberg, F.: Finanční controlling. Management Press, Praha Macík, K.: Účetnictví pro manažery, Grada Valach, J.: Finanční řízení podniku. 2. vydání, Praha, Ekopress, 1999Zralý M. a kol: Controlling a manažerské účetnictví jako nástroj integrace v podnikovém řízení, závěrečná publikace shrnující výsledky stejnojmenného projektu, Vyd. ČVUT v Praze, 2005Zralý M.: vybrané publikace 2005-2009: na ústavním serveru, disk S: Zraly??- elektronickyDalší odkazy na literaturu k jednotlivým okruhům budou uvedeny při přednáškách.

Požadavky

1.Základní entity podnikového řízení. Význam procesního řízení a řízení prostřednictvím činností. Důvody pro klíčovou roli nákladů v ekonomickém řízení procesů podniku.2.Předem stanovené náklady, jejich určení a jejich využití v řízení procesů. Důvody pro jejich určení. Oblasti aplikace. Vliv technického a organizačního řešení na jejich výši. 3.Aplikace současných řídicích technologií podniku. Procesní řízení. Activity Based Management. Activity Based Costing: Principy, přednosti, slabiny. Metodologie Okruhů produktů a její význam pro strategické, operativní i nákladové řízení.4.Nákladová analýza a její význam. Postup při nákladové analýze. Určující charakteristiky nákladových položek. Náklady jako důsledek rozhodnutí.5.Interakce: Náklady a výnosy. Náklady a kapacita. Účel a význam kalkulace. Přístupy ke kalkulaci.6.Víceúrovňové schémata variabilní kalkulace, jeho tvorba a vazby. Alternativy využití variabilní kalkulace. Příklad kalkulačního vzorce s využitím PÚ a OP. Kritika přirážkové kalkulace.7.Metoda hodinových nákladových sazeb (HNS). Účel a význam. Alternativy metody HNS: základní, položková, vertikální, controllingová. Konstrukce a interpretace. Hlavní oblasti využití.8.Provozní rozpočty. Tvorba a vyhodnocování. Specifikace klíčových vzájemných vazeb na plánování (kapacitní i celkové), kalkulaci, operativní evidenci. Příklady způsobu určování výše nákladových položek.9.Řízení nákladů při vývoji nových výrobků. Role užitku, ceny, nákladů, technického řešení produktů a procesů. Jejich vzájemná interakce. Metoda Target Costing (limitní, cílová kalkulace).10.Účetnictví z hlediska technika: Aplikace bilančního principu, principu podvojnosti a agregačního principu. Pružnost účetního systému.11.Manažerská funkce podnikových účetních sestav a jejich informační interpretace. Tříbilanční systém a jeho interpretace. Formy účetních sestav (bilance, stupňovitá forma).12.Finanční cíle, úkoly a rizika. Různá pojetí likvidity podniku.13.Charakteristika investičních rozhodovacích procesů. Statické a dynamické metody hodnocení investic. Určující faktory výpočtů. Riziko, časová hodnota peněz.14.Nástroje statické a dynamické finanční analýzy. Charakteristika a užití soustav finančních ukazatelů. Bilance cash-flow15.Řízení provozního kapitálu podniku. Vazby mezi hmotnými a finančními procesy. Kvantifikace potřeby pracovního kapitálu. Formy finančního krytí potřeby kapitálu.16.Finanční zdroje. Vlastní finanční zdroje. 17.Krátkodobé a dlouhodobé cizí finanční zdroje.

Garant

Martin Zralý, František Freiberg

Vyučující

Martin Zralý, František Freiberg