Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie organická - Bc. (ACA03E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACA03E - Chemie organická - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům znalosti o struktuře, vlastnostech a reaktivitě organických sloučenin. Připravit je pro zvládnutí a hlubší pochopení biochemických dějů. Od názvů a vzorců sloučenin a základních typů reakcí se pokračuje k vlastnostem a reaktivitě jednotlivých typů látek se zdůrazněním těchto aspektů u složek živých organismů. Současně je věnována pozornost syntetickým látkám, používaným v zemědělství. Základní formou výuky jsou přednášky, ve cvičeních jsou procvičovány formulace zápisu přeměn látek, cca 50 % je věnováno vlastní laboratorní práci (získání dovedností). Část času cvičení je věnována průběžné kontrole znalostí a vlastní tvůrčí práci studentů ve zpracování úzkých témat, souvisejících s probíranou látkou.

Získané způsobilosti

Znalosti:Dovede klasifikovat a systematicky třídit a zařadit organické sloučeniny podle jejich funkčních skupin. Umí systematické (IUPAC názvosloví) a triviální názvosloví organických sloučenin a dle systematického názvu napsat strukturní vzorec sloučeniny. Zná nomenklaturní principy používané v organické chemii. Dle napsaného strukturního vzorce dokáže sloučeninu nazvat a identifikovat. Na základě významných funkčních skupin, které sloučenina obsahuje, umí odvodit její významné fyzikální a chemické vlastnosti. Umí definovat základní typy reakcí typických pro jednotlivé skupiny organických sloučenin a aplikovat tyto reakce pro další organické sloučeniny stejného typu. Umí klasifikovat a determinovat všechny významné organické sloučeniny a charakterizovat je na základě jejich vlastností. Umí vysvětlit význam a možnosti použití všech typů organických sloučenin v řadě oborů - zemědělství, potravinářství, v chemickém průmyslu, farmacii, zdravotnictví a ve všech oblastech každodenního života. Je schopen popsat význam přírodních látek a vysvětlit jejich úlohu v základních biochemických přeměnách a biotechnologických procesech.Dovednosti:Umí aplikovat běžné základní dovednosti laboratorní techniky v chemické organické laboratoři a dokáže použít tuto techniku pro přípravu vybraných organických sloučenin. Je schopen provést jednodušší analýzy a stanovení obsahu organických sloučenin především přírodního charakteru v analyzovaných vzorcích a vypočítat obsah stanovovaných analytů. Na základě získaných výsledků dokáže posoudit kvalitu analyzovaného materiálu a srovnat jednotlivé analyzované vzorky z hlediska kvantitativního zastoupení sledovaných parametrů. Dokáže prakticky aplikovat jednotlivé laboratorní postupy pro syntézu a analýzu organických sloučenin. Je schopen vysvětlit reakce a chování organických sloučenin na základě znalostí jejich struktury a izomerie. Umí použít separační a analytické techniky pro rozdělení a stanovení individuálních organických látek obsažených ve složitém komplexu přírodního materiálu. Dovede definovat vlastnosti jednotlivých organických sloučenin na základě znalosti jejich struktury a uplatnit je v zemědělské praxi.Kompetence - komunikace:Je schopen pracovat samostatně i v týmu. Je schopen komunikovat v českém jazyce za současného využití odborné terminologie a mezinárodních nomenklaturních principů. Dokáže srozumitelně formulovat své myšlenky, sdělovat informace a prezentovat svoje názory a navrhovat možné řešení. Je schopen účelně využít odborné terminologie pro komunikaci se širokým spektrem odborníků i odbornou veřejností.Kompetence - úsudek:Umí pracovat s informačními zdroji (odborná literatura, databáze, webové stránky), které dokáže aplikovat i posoudit jejich kvalitu. Při tvorbě svého úsudku využívá především zkušenosti odborníků, ale i své vlastní zkušenosti. Umí pracovat v týmu a rozdělit práci členům pracovní skupiny, navrhnout úkoly jednotlivým pracovníkům a zorganizovat jejich práci, posoudit ji a výsledky vyhodnotit.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaLachman, J., Jankovský, M., Orsák, M., Pivec, V. 2006. Chemie II - Organická chemie. PowerPrint, Praha, 224 s. ISBN 80-213-1021-9.Jankovský, M., Lachman, J., Orsák, M. 2010. Cvičení z chemie II - organické. PowerPrint, Praha, 220 s. ISBN 80-213-0868-8.Čelechovská, O. 2003. Organická chemie. 1. díl. Stručné základy návosloví. VFU Brno, 45 s. ISBN 80-7305-468X.Harmatha, J. 2002. Chemie a biochemie přírodních látek. ÚOCHB AV ČR, Praha, 295 s. ISBN 80-86241-17-3.Waisser, K. 2001. Organická chemie.1. Karolinum Praha, 2. vyd., 341 s. ISBN 80-246-0270-9.Waisser, K., Pour, M. 2003. Organická chemie. 2. Karolinum Praha, 2. vyd., 247 s. ISBN 80-246-0703-4.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaSvoboda, J. 2005. Organická chemie I. Vydavatelství VŠCHT, 310 s. ISBN 80-7080-561-7.Clayden, J. 2001. Organic Chemistry. Oxford University Press, Oxford, 1512 s. ISBN 0-19-850346-6.Francis, F.J.2000. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley New York, 4 sv. ISBN 0-471-19285-6.Harmatha, J., Hertweck, Ch., Chodounská, H., Kasal, A., Moravcová, J. 2002. Chemie a biochemie přírodních látek. ÚOCHB AV ČR Praha, 295 s. ISBN 80-86241-17-3.Hellwinkel, D. 2001. Systematic Nomenclature of Organic Chemistry - a Directory to Comprehension and Application of its Basic Principles. Springer Berlin, 228 s. ISBN 3-540-4113.Lewis, D.E. 1996. Organic Chemistry A Modern Perspective. Preliminary version. WCB Dubuque, 1136 s. ISBN 0-697-35091-6.Mc Naught, A.D. 2001. Názvosloví sacharidů - doporučení IUPAC a IUBMC 1996. ČSCH Praha, 96 s. ISBN 80-86238-16-4.Paleta, O. 2001. Novela názvosloví organické chemie - přehled změn. Chemické Listy, 95 650-690 s. ISSN 0009-2770.Panico, R., Powell, W.H., Richer, J.-C. (překlad Kahovec, J.). 2002. Průvodce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC. Academia Praha, 220s. ISBN 80-200-0724-5.Schmid, G.H. 1996. Organic Chemistry. Mosbz St. Louis, 1208 s. ISBN 0-8016-7490-5.Vogel, A.I., Furniss, B.S., Hannaford, A.J., Smith, P.W.G., Tatchell, A.R. 1989. Vogel´s Textbook of Practical Organic Chemistry. Longman Sci., 1514 s. ISBN 0-470-21414-7.Cramm, D.J., Hammond, G.S. 1969. Organická chemie. Academia Praha, 1. vyd., 889 s.Wade, L.G. Jr. 2010. Organic Chemistry, Upper Saddle River Prentice Hall, 1262 s. ISBN 978-0-321-61006-5.Belitz, H.-D., Grosch, W. 1999 Food Chemistry. Springer Berlin, 2nd ed., 992 s. ISBN 3-540-64692-2.

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.