Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie - Bc. (ACI03E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACI03E - Chemie - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozšířit v potřebné míře středoškolské znalosti z obecné, anorganické chemie a organické chemie s důrazem na požadavky navazujících chemických a odborných předmětů a seznámit studenty s teoretickými základy analytických metod užívaných v zemědělství a potravinářství. Předmět rozšiřuje středoškolské znalosti z obecné chemie, zaměřuje se na stavbu atomu, chemickou vazbu, chemickou reakci a zákonitosti jejího průběhu, rovnováhy v roztocích elektrolytů a disperzní soustavy. V anorganické chemii je pozornost soustředěna na biogenní prvky a nejčastěji sledované anorganické kontaminaty. Studenti získávají základní poznatky o analytickém systému a základních metodách klasické chemické a instrumentální analýzy. Důraz je kladen zejména na odběr vzorků, jejich uchovávání, zpracování vzorků před vlastní analýzou a na zpracování výsledků včetně jejich interpretace. Cílem organické chemie je poskytnout studentům znalosti o struktuře, vlastnostech a reaktivitě organických sloučenin a připravit je pro zvládnutí a hlubší pochopení biochemických dějů v živých organismech. V rámci cvičení jsou studenti prakticky seznamováni s běžně rozšířenými metodami klasické analytické chemie a vybranými insrumentálními metodami využitelnými v zemědělské a potravinářské praxi. Laboratorní cvičení je doplněno semináří, ve kterých je procvičováno názvosloví anorganických a organických sloučenin a základní chemické výpočty.

Osnova

PřednáškaÚvodChemická reakceElektronový obal atomuElektronový obal atomuChemická reakceRovnováhy v roztocích elektrolytůDisperzní soustavy, rozdělení a charakteristikaChemie vybraných biogenních prvkůKovové prvky a jejich obecné vlastnostiÚvod do analytické chemieInstrumentální analytické metodyÚvod do organické chemieAromatické uhlovodíky, halogenderiváty uhlovodíků, sloučeniny síry, sirné heterocyklické sloučeninySloučeniny kyslíku - ethery, alkoholy, karbonylové a karboxylové sloučeninySloučeniny kyslíku - ethery, alkoholy, karbonylové a karboxylové sloučeninySloučeniny dusíku - nitro- a nitrososloučeniny, aminy, deriváty amoniaku, amoniové soliHlavní typy reakcí jednotlivých skupin uhlovodíků a jejich derivátůCvičeníBezpečnost práce v chemické laboratořiSeminář: Stechiometrické výpočty, vyčíslování oxidačně-redukčních rovnic, koncentrace roztoků a jejich ředěníPříprava roztoků o zadané koncentraci a jejich úprava ředěním podle výpočtuPříprava roztoků o zadané koncentraci a jejich úprava ředěním podle výpočtuGravimetrieProcvičování výpočtů koncentrací roztokůPříprava odměrných roztoků kyseliny sírové a hydroxidu draselného a jejich standardizaceGravimetrieSeminář- způsoby stanovení různých forem dusíkuPříprava odměrných roztoků kyseliny sírové a hydroxidu draselného a jejich standardizaceSeminář: Elektrolytická disociace, hydrolýza solí, výpočty pH, titrační stechiometrieSeminář- způsoby stanovení různých forem dusíkuKomplexotvorné titační metodySeminář: Elektrolytická disociace, hydrolýza solí, výpočty pH, titrační stechiometrieOptické metodyKomplexotvorné titační metodyElektrochemické metodyOptické metodySeminář: Názvosloví základních alifatických, cyklických a aromatických uhlovodíkůPotenciometrieSeminář: Názvosloví základních sloučenin síry a dusíkuSeminář: Názvosloví základních alifatických, cyklických a aromatických uhlovodíkůSeminář: Názvosloví základních sloučenin kyslíkuSeminář: Názvosloví základních sloučenin síry a dusíkuSeminář: Názvosloví základních heterocyklických sloučeninSeminář: Názvosloví základních sloučenin kyslíku

Získané způsobilosti

Znalosti:Rozumí základním principům obecné chemie, zákonitostem chemických dějů a jejich vzájemných vztahů v živé i neživé přírodě. Má přehled o systému chemických prvků a zná chemické vlastnosti vybraných prvků včetně struktury, vlastností a reaktivity jejich nejvýznamnějších sloučenin, a to anorganických i organických. Zná základní pojmy a metody kvalitativní a kvantitativní analytické chemie a rozumí teoretickým základům analytických metod běžně užívaných v zemědělství a potravinářství, chápe podstatu analytického systému. Ovládá názvosloví anorganických, komplexních a organických sloučenin, umí sestavit jednoduché chemické rovnice a řešit základní chemické výpočty. Zná základní pravidla bezpečnosti práce v chemické laboratoři.Dovednosti:Dokáže aplikovat vybrané základní poznatky z obecné, anorganické, organické a analytické chemie v zemědělské praxi a současně umí uplatnit základní postupy běžné laboratorní praxe při experimentální činnosti v chemické analytické laboratoři. Realizuje chemické i numerické aplikace při řešení praktických úkolů v rámci analytické chemie. Je schopen zvolit vhodný analyticko-vzorkovací systém pro stanovení vybraných analytů v biologickém materiálu a realizovat jej podle standardních operačních postupů. Umí sestavit protokol o výsledku analytického stanovení.Kompetence - komunikace:Ovládá názvosloví anorganických a organických sloučenin. Zná základní pojmy používané v obecné chemii a širší odbornou terminologii v oblasti kvalitativní i kvantitativní analytické chemie. Dokáže srozumitelně sdělovat informace, svoje myšlenky a konkretizovat problémy s použitím odborné terminologie v rozsahu daného předmětu.Kompetence - úsudek:Chápe nabyté vědomosti v širších souvislostech. Dokáže aplikovat získané poznatky při řešení konkrétních problémů v biochemii, odborných předmětech a v zemědělské praxi. Na základě znalostí o průběhu základních chemických reakcí je schopen sestavit chemickou rovnici a řešit běžné chemické výpočty (stechiometrické výpočty, výpočet pH, koncentrace roztoků) potřebné v odborné praxi.

Literatura

ZákladníDolejšková, J., Marek, Z., Hejtmánková, A., Mader, P. 2000. Chemie I. Vybrané kapitoly z obecné, anorganické a analytické chemie. ČZU AF, Praha, 212 s. ISBN 80-213-0676-9Dolejšková, J. Hejtmánková, A., Pivec, V. 2002. Cvičení z chemie I. ČZU AF, Praha, 130 s. ISBN 80-213-670-XLachman, J., Jankovský, M., Orsák, M., Pivec, V. 2003. Chemie II - Organická chemie. Power Print ČZU AF Praha, 224 s. ISBN 80-213-1021-9.Jankovský, M., Lachman, J., Orsák, M. 2002. Cvičení z chemie II - organické. Power Print ČZU AF Praha, 220 s. ISBN 80-213-0868-0.Vacík, J. a kol.1995. Přehled středoškolské chemie. SPN, Praha, 297 s., ISBN 80-85937-08-5DoporučenáHubáček, J. a kol. 1988. Chemie pro vysoké školy zemědělské. SZN, Praha, 767 s. ISBN 07-062-88 03/06Klikorka, J. a kol. 1994. Obecná a anorganická chemie. SNTL/ALFA, Praha, 592 s. ISBN 80-210-0867-9Gažo, J. a kol. 1974. Všeobecná a anorganická chémia. ALFA/SNTL, Bratislava, 766 s. ISBN 63-552-77Brown, G.I. 1982. Úvod do anorganické chemie. SNTL, Praha, 319 s. ISBN 04-611-82Panico, R., Powell, W.H., Richer, J.C. (překlad Kahovec J. et al.) 2002. Průvodce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC. Academia Praha, 220 s. ISBN 80-200-0724-5.Malone, L.J. 2000. Basic Concepts of Chemistry. J.Wiley and Sons, New York, p.608 ISBN 047-13-22-474McQuarrie, D.A., Rock, P.A. 1986. General Chemistry. W.H. Freeman and Company, New York. p. 536. ISBN 0716721325Komers, K. 1996. Základy koloidní chemie. Univerzita Pardubice, Pardubice, 63 s. ISBN 80-7194-045-3Vodrážka, Z. 1989. Fyzikální chemie pro biologické vědy. Academia, Praha, 565 s.Atkins, P.W. 1993. Physical chemistry. Oxford University Press, Oxford, p. 995 ISBN 0-19-855284-XClayden, J. et al. 2001. Organic chemistry. Oxford University Press, Oxford, p.1512 ISBN 0-19-850346-6Holzbecher, Z. a kol. 1974. Analytická chemie. SNTL/ALFA, Praha, 500 s. ISBN 04-601-74Harmatha, J., Hertweck, Ch., Chodounská, H., Kasal, A., Moravcová, J. et al. 2002. Chemie a biochemie přírodních látek. ÚOCHB AV ČR Praha, 295 s. ISBN 80-86241-17-3.Lewis, D.E. 1996. Organic chemistry a modern perspective. Preliminary version. WCB Dubuque, p. 1136 ISBN 0-697-35091-6.Pickering, W.F. 1971. Modern Analytical Chemistry. Marcel Dekker, Inc., New York, p. 599. ISBN 0-8247-1547-0Belitz, H.D., Grosch, W. 1999. Food chemistry. Springer Berlin, 2nd ed., p. 992 ISBN 3-540-64692-2

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.