Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy chovu monogastrů - Mgr. (ADA29E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ADA29E - Základy chovu monogastrů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posláním předmětu je získat základní poznatky o chovu tradiční i netradiční drůbeže a chovu prasat. Posluchači předmětu získají teoretický a praktický přehled o zásadách chovu monogastrických hospodářských zvířat, o biologických předpokladech užitkových vlastností a faktorech ovlivňujících užitkovost hospodářských zvířat, ekonomiku a konkurenceschopnost chovu hospodářských zvířat. Studenti se seznámí se systémy odchovu, chovu a výkrmu jednotlivých kategorií hlavních druhů monogastrických zvířat.

Osnova

PřednáškaVýznam chovu prasat v ČR a ve světěHybridizace v chovu prasatUžitkové vlastnosti - plodnost, výkrmnost, jatečná hodnotaZákladní technologické systémy v chovu prasatKejda - využití, legislativaZdravotní problematika v chovu prasatEkonomika chovu prasatVýznam chovu drůbeže, užitkové vlastnosti, snáška a faktory ji ovlivňujícíFaktory ovlivňující produkci a kvalitu vajecFaktory ovlivňující produkci a složení masaZáklady chovu nosného typu slepic - odchov kuřat a chov slepicZáklady chovu masného typu slepic - odchov, chov, výkrm kuřatZáklady chovu hrabavé drůbeže - odchov krůťat, chov krůt a výkrmZáklady chovu vodní drůbeže - odchov, chov a výkrm kachen a husCvičeníTypologie prasat - TKZPlemena prasatKategorie prasat a obrat stádaTechnologie v chovu prasat - ustájení u různých kategorií chovu prasatTechnologie v chovu prasat - krmení u různých kategorií chovu prasatZáklady výživy prasatZpeněžování a kvalita masaOdlišnosti ptáků od savcůProdukce vajec - tvorba a složení, kvalitaReprodukce drůbežeMasná užitkovost drůbežeProdukce peří - tvorba, druhy, způsob získávání peří, využitíLikvidace a úprava trusuZápočtový test a zápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná základy chovu prasat a drůbeže, systémy jejich ustájení a účel jejich chovu. Dokáže determinovat užitkové typy v rámci konkrétního druhu, jejich užitkovost a odlišnost. Zná produkty získávané od daných druhů a kategorií zvířat (maso, vejce, peří aj.) a jejich hodnocení.Dovednosti:Umí určit jednotlivé užitkové typy v rámci druhového zastoupení prasat a drůbeže, charakterizovat a hodnotit živočišné produkty a jejich úpravu a zpracování na potraviny. Je schopen vysvětlit specifické požadavky prasat a drůbeže, užitkových typů a kategorií s ohledem na systémy ustájení a životní pohodu (welfare).Kompetence - komunikace:Je schopen užívat odborné terminologie daného předmětu. Umí diskutovat na konkrétní téma a prezentovat vlastní názory a závěry. Dokáže srozumitelně sdělovat informace a navrhovat řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen ke své práci přistupovat na základě svých znalostí tvořivě a zodpovědně. Zná informační zdroje a orientaci na dané téma v nich. Umí využívat své zkušenosti i zkušenosti odborných pracovníků. Je schopen své poznatky a zkušenosti též prakticky využívat.

Literatura

ZákladníStupka, R., Čítek, J., Fantová, M., Ledvinka, Z., Navrátil, J., Nohejlová, L., Stádník, L., Šprysl, M., Štolc, L., Vacek, M., Zita, L. 2013. Chov zvířat. ČZU v Praze, powerprint, 2. vydání, 289 s. ISBN 978-80-87415-66-5.DoporučenáAppleby, M.C. , Hughes, B.O. 1997. Animal welfare. CABI Publ., Wallingford, p. 336. ISBN 978-0851991801.Bell, D., Weaver, W. 2002. Chicken meat and egg production. Kluwer Acad. Publ., Dordrecht, 5th ed., p. 1416. ISBN 978-0-7923-7200-4.Cole, D.J.A., Wieseman, J., Varley, M.A. 1994. Principles of Pig Science. Nottingham Univ.Press, p. 472. ISBN 1-897676-22-0.Philips, C.J. 2010. Principles of Cattle Production. CABI Publ., Oxford, Second Edition, p. 256. ISBN 9780643098367.LMS Moodle

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D.