Předmět Včelařství - Bc., Mgr. (AEA05E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEA05E - Včelařství - Bc., Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Předmět včelařství se zabývá biologií, chovem a poskytovaným užitkem včely medonosné. Zvláštní zřetel je kladen na význam včely při opylování užitkových rostlin a dále na získávání včelích produktů pro výživu člověka, farmaceutický průmysl i ostatní odvětví.
Získané způsobilosti
Znalosti:Absolvent předmětu "Včelařství" má základní znalosti o organizaci života včelího společenstva v návaznosti na širší vztahy v agrárním i lesním ekosystému. Ve včelařství se využívají poznatky speciální genetiky pro šlechtění na požadované vlastnosti. Na znalostech biologických předpokladů je založen způsob chovu včel zaměřený jak na opylování, tak na získávání včelích produktů. Komerční využití včelích produktů je prezentováno ve vazbě na vysokou úroveň jejich kvality a základní poznatky o jejich marketingu. Jsou představeny též základní technologické a ekonomické požadavky na rodinné komerční farmy, základy veterinární péče o chovy včel a základy legislativy v podmínkách ČR a EU.Dovednosti:Studenti jsou schopni identifikovat potřebu včelstev v krajině, dodržují pravidla pro plánování a povolování přesunu. Studenti znají zásady správného zacházení se včelami při prohlídkách a při přesunech včelstev. Vědí na koho se obrátit při případech suspektních otrav včel agrochemikáliemi a při výskytu nebezpečných nemocí včel (mimořádná veterinární opatření). Absolvent předmětu dovede využít znalostí o kvalitě a značení včelích produktů k orientaci na trhu.Kompetence - komunikace:Student je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Umí formulovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy, možná řešení.Kompetence - úsudek:Student je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Při tvoření úsudku využívá relevantní údaje (odborná literatura, vlastní zkušenosti, zkušenosti odborníků), nese odpovědnost za hodnocení a zlepšování pracovních činností. Student má schopnost v rámci určitých pravidel řídit kolektiv, a to za okolností, které jsou obvykle známé.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaVeselý a kol., Včelařství, SZN, 1985Veselý a kol., Včelařství, 2. vydání, Brázda 2003Veselý, Kamler, Titěra, Základy včelaření, Institut výchovy a vzdělávání MZe, 1997Kamler, Titěra, Veselý, Získávání a zpracování včelích produktů, Institut výchovy a vzdělávání MZe, 1999Titěra, Včelí produkty mýtů zbavené, Brázda 2006Tautz, Fenomenální včely, Brázda 2009DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaCrane E. (1975). Honey, Heinemann, London ISBN 434 90270 5Hepburn H.R .(1986). Honeybees and Wax, Springer, Berlin ISBN 3-540-16918-0Matheson A et al. (1996) The conservation of bees, Academic Press, London ISBN 0-12-479740-7Bellmann H (1995)Bienen, Wespen, Ameisen, Franckh-Kosmos, Stuttgart, ISBN 3-440-06932-XŽďárek J. (1997). Proč vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti...? AVČR, Praha ISBN 80-902130-7-3Stanley RG, Linskens HF (1974) Pollen, Springer, Berlin ISBN 3-540-06827-9
Požadavky
žádné
Garant
Ing. Dalibor Titěra, CSc.