Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Včelařství - Bc. (AEL04E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AEL04E - Včelařství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět včelařství se zabývá biologií, chovem a poskytovaným užitkem včely medonosné. Zvláštní zřetel je kladen na význam včely při opylování užitkových rostlin a dále na získávání včelých produktů pro výživu člověka, farmaceutický průmysl a ostatní odvětví.

Osnova

PřednáškaÚvod a přehled předmětu, historie, systém, fylogeneze, biodiverzita: nejbližší příbuzní rodu včelaMorfologie, anatomie a fyziologie I: Celková stavba těla, hlava, oči, ústní ústrojí, trávicí a vylučovací ústrojíMorfologie, anatomie a fyziologie II: vzdušnice, dýchání a výměna plynů, hemolymfa, krevní oběh, žlázová soustavaMorfologie, anatomie a fyziologie III: pohlavní ústrojí matky a dělnicBionomie, orientace, dělba práce, rojení: Včelstvo (matka, dělnice, trubci, dílo, plod, zásoby), dorozumíváníBiologie páření, teorie plemenářská práce, kontrola užitkovosti, výběr plemenného materiáluVýživa a krmení: potřebné složky potravy včel (voda, cukry, bíloviny, tuky, steroly, vitamíny) a jejich zdrojeOšetřování včelstev během roku I: bezpečnost práce a ochranné pomůsky, úlové soustavy, včelařské nářadíOšetřování včelstev během roku II: období jarního růstu (předjaří, jaro), reprodukční a produkční obdobíBotanika a opylování, mobilní včelaření: Včelí pastva v kulturní krajině, potřeba včel na dobré plošné opyleníNemoci a otravy včel: projevy, diagnostika, profylaxe a tlumení virových, bakteriálních i parazitických onemocněníZískávání a zpracování včelích produktů: med (druhy, vlastnosti, složení, získávání, zpraco-vání, kontrola kvalityEkonomika, marketing, komerční včelařství: základní požadavky a pravidla pro prosperující včelařský podnikVčely a paragrafy (legislativa plemenářská, veterinární, potravinářská), včely a Evropa, dotaceCvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent předmětu "Včelařství" má základní znalosti o organizaci života včelího společenstva v návaznosti na širší vztahy v agrárním i lesním ekosystému. Ve včelařství se využívají poznatky speciální genetiky pro šlechtění na požadované vlastnosti. Na znalostech biologických předpokladů je založen způsob chovu včel zaměřený jak na opylování, tak na získávání včelích produktů. Komerční využití včelích produktů je prezentováno ve vazbě na vysokou úroveň jejich kvality a základní poznatky o jejich marketingu. Jsou představeny též základní technologické a ekonomické požadavky na rodinné komerční farmy, základy veterinární péče o chovy včel a základy legislativy v podmínkách ČR a EU.Dovednosti:Studenti jsou schopni identifikovat potřebu včelstev v krajině, dodržují pravidla pro plánování a povolování přesunu. Studenti znají zásady správného zacházení se včelami při prohlídkách a při přesunech včelstev. Vědí na koho se obrátit při případech suspektních otrav včel agrochemikáliemi a při výskytu nebezpečných nemocí včel (mimořádná veterinární opatření). Absolvent předmětu dovede využít znalostí o kvalitě a značení včelích produktů k orientaci na trhu.Kompetence - komunikace:Může působit jak pod vedením, samostatně i v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat s využíváním odborné terminologie daného předmětu. Umí formulovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky a navrhovat možná nová řešení.Kompetence - úsudek:Student je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Při tvoření úsudku využívá relevantní údaje (odborná literatura, vlastní zkušenosti, zkušenosti odborníků), nese odpovědnost za hodnocení a zlepšování pracovních činností. Student má schopnost v rámci určitých pravidel řídit kolektiv, a to za okolností, které jsou obvykle známé.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaVeselý a kol., Včelařství, SZN, 1985Veselý a kol., Včelařství, 2. vydání, Brázda 2003Veselý, Kamler, Titěra, Základy včelaření, Institut výchovy a vzdělávání MZe, 1997Kamler, Titěra, Veselý, Získávání a zpracování včelích produktů, Institut výchovy a vzdělávání MZe, 1999Titěra, Včelí produkty mýtů zbavené, Brázda 2006Tautz, Fenomenální včely, Brázda 2009DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaCrane E. (1975). Honey, Heinemann, London ISBN 434 90270 5Hepburn H.R .(1986). Honeybees and Wax, Springer, Berlin ISBN 3-540-16918-0Matheson A et al. (1996) The conservation of bees, Academic Press, London ISBN 0-12-479740-7Bellmann H (1995)Bienen, Wespen, Ameisen, Franckh-Kosmos, Stuttgart, ISBN 3-440-06932-XŽďárek J. (1997). Proč vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti...? AVČR, Praha ISBN 80-902130-7-3Stanley RG, Linskens HF (1974) Pollen, Springer, Berlin ISBN 3-540-06827-9

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Dalibor Titěra, CSc.