Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa rostlin - Bc. (AHI03E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AHI03E - Výživa rostlin - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

PřednáškaVýznam živin, vymezení vztahu mezi půdou rostlinou a hnojivemChemické složení rostlinZákladní vlastnosti půd, jejich vliv na chování živinSorpce živin v půdě, základní principy a parametryMožnosti příjmu živin rostlinami, příjem živin kořeny, ustalování rovnováh mezi pevnou a kapalnou půdní fázíDusík jako rozhodující živina pro tvorbu výnosu, N v půdě, jeho transformace, formy dusíku přístupné rostlinámFosfor jako zdroj energie pro rostliny, jeho vazby v půdě, princip příjmu rostlinami, syntéza organických sloučeninKationty a jejich vazby v půděSíra a prvky užitečné ve výživě rostlinVýznam mikroprvků pro rostliny, jejich rozděleníHnojiva, jejich rozdělení, Minerální hnojivaOrganická hnojiva, jejich rozdělení a významObilniny (rýže, kukuřice, pšenice, čirok, proso)- výživa a hnojení statkovými i minerálními hnojivyNároky tropických ovocných stromů na živiny, odběr živin jednotlivými partiemiCvičeníBezpečnost práce v laboratoři, podmínky zápočtu, výpočty pro přepočet živinMetody odběru půdních vzorků, odběr vzorků na volných plochách a ve sklenícíchStanovení koncentrace rozpuštěných solí, stanovení výměnné a aktivní půdní reakceMetody stanovení obsahu přístupných živinStanovení obsahu přístupného fosforu kolorimetrickou metodou a jeho vyhodnoceníStanovení obsahu přístupného hořčíku komplexometrickou metodou a atomovou absorpční spektrometriíStanovení obsahu organického uhlíku v půděStanovení obsahu amonného a nitrátového dusíku destilační metodouInterpretace výsledků analýz, symptomy nedostatků živin u pěstovaných rostlinHnojiva, jejich sortiment a aplikaceZásady vypracování projektu hnojení plodin - bilance organických látek, organická hnojivaHnojení fosforem a draslíkem, vápněníHnojení dusíkem s důrazem na ochranu životního prostředíEkonomické zhodnocení použitých minerálních a organických hnojiv

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent chápe význam a nezastupitelnost chemie v zemědělství, zahradnictví a chovech zvířat a rozumí základním chemickým procesům probíhajícím v jednotlivých složkách životního prostředí se zřetelem na jeho živou část. Zná vlastnosti a názvy anorganických a organických sloučenin, které jsou využívány v zemědělství, a význam hlavních skupin látek tvořících organický podíl živých organismů. Orientuje se ve zdrojích nežádoucích látek v živých organismech, v principech jejich působení a možných rizicích.Dovednosti:Je schopen porozumět základním chemickým procesům probíhajícím v jednotlivých složkách životního prostředí. Umí prakticky využít znalosti vlastností anorganických a organických sloučenin, které jsou využívány v zemědělství. Dokáže samostatně připravit vzorky k analýzám, provádět základní chemické analýzy a vyhodnotit výsledky.Kompetence - komunikace:Může pracovat pod vedením i v týmu. Je schopen komunikovat v českém jazyce s využíváním odborné terminologie tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Umí formulovat myšlenky, diskutovat o nezastupitelnost chemie v zemědělství i prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, definovat problémy a navrhovat možná řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Dovede pracovat s informačními zdroji a posoudit jejich relevantnost. Na základě vlastní zkušenosti a výsledků analýz i zkušenosti odborníků umí hodnotit chemické procesy v životním prostředí. Je také připraven zorganizovat běžnou práci podřízeným osobám a účinně ji posoudit a zkontrolovat.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaVaněk V., Balík J., Černý J., Pavlík M., Pavlíková D., Tlustoš P., Valtera J. (2012) Výživa zahradních rostlin. Academia, 568 s. ISBN 978-80-200-2147-2Vaněk V., Balík J., Pavlíková D., Tlustoš P. (2007) Výživa polních a zahradních plodin. Profi Press, 176 s., ISBN 976-80-86726-25-0Tesař S. et al. (1992) Výživa rostlin a hnojení. VŠZ, Praha, 310 s.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaMarschner H. (1995) Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London, 889 s., ISBN 0-12-473542-8Schachtschabel P. et al. (1992) Lehrbuch der Bodenkultur. F. Enke Verlag, Stuttgart, ISBN 491 s., 3-432-84773-4Mengel K., Kirkby E.A. (1987) Principles of plant nutrition. International Potash Institute, Bern, 687 s., ISBN 3-906-535-03-7Stevenson F.J. (1982) Nitrogen in agricultural soils. American Society of Agronomy, Madison, 940 s., ISBN 0-89118-070-2Schilling G. (2000) Pflanzenernährung und Düngung. Verlag E. Ulmer, 464 s., ISBN 3-8252-8189-2Waisel Y., Eshel A., Kafkafi U. (1996) Plant roots the hidden half. 2nd ed., M. Dekker, Inc., New York, 1002 s., ISBN 0-8247-9685-3

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Daniela Pavlíková, CSc.